Bajdenov plan za klimatske promjene ne sadrži novo “zaključavanje”

1470

Prilikom jednog svog izlaganja u decembru, američki Predsjednik Džo Bajden uporedio je problematiku korona krize sa jednom od najvećih egzistencijalnih prijetnji sa kojima se svijet danas suočava – klimatskim promjenama.

Taj stav Bajdena poslužio je kao inspiracija da se na Fejsbuku plasira nova teorija zavjere.

„Kada im ne uspije sa Pandemijom Lockdown-a počinje Klima Lockdown. Ne brinite imaju oni još oružja u arsenalu“, navodi se u opisu objave u kojoj je podijeljen video na kojem je isječak Bajdenovog govora o klimatskim promjenama i strategiji za borbu protiv njih.

U istom videu imamo priliku da vidimo insert iz jedne televizijske emisije u Americi, gdje voditelj govori da „sudeći prema onome što Bajden govori, mogli bi uskoro dobiti još jednu rundu zaključavanja“.

Bajdenov govor o klimatskim promjenama potiče iz decembra 2020. godine. Tom prilikom američki predsjednik je na jednom događaju u Vilmingtonu, predstavio svoj tim za borbu protiv klimatskih promjena.

O ovom događaju izještavao je američki CNN.

“Novoizabrani Predsjednik je promovisao svoj ambiciozni klimatski plan kojim se želi zaustaviti emisija ugljenika iz elektrana do 2035. godine. Njime se predlažu šira javna ulaganja u zelenu infrastrukturu, uključujući 2 biliona dolara za projekte čiste energije. Govorio je i o stvaranju radnih mjesta, modernizaciji nacionalne vodene, transportne i energetske infrastrukture, okretanju zemlje ka električnim vozilima i smanjenju emisije ugljenika u zemlji“, navodi se u članku.

Na zvaničnom YouTube kanalu ABC Newsa imamo priliku da vidimo video cijelog Bajdenovog govora sa pomenutog događaja, iz kojeg je i izvučen jedan dio koji se nalazi u fejsbuk objavi.

„Danas mi je zadovoljstvo predstaviti vam tim koji ima ambiciozan plan za najveću egzistencijalnu prijetnju ovog vremena, a to su klimatske promjene. Ljudi, mi smo u krizi i baš kao što trebamo biti ujedinjeni kad je riječ o borbi protiv kovida tako se isto moramo ujediniti i u borbi protiv klimatskih promjena“, kazao je Bajden, koji je u nastavku predstavio članove svog tima za borbu protiv klimatskih promjena, kao i članove njegove tada novoizabrane Vlade.

O predstavljanju Bajdenovog tima pisali su brojni svjetski mediji poput DeutcheWelle, NewYork Times, Bloomberg

Iako se u fejsbuk objavi i videu koji se nalazi u okviru nje, govori o „klimatskom zaključavanju“, ništa slično nijesmo imali priliku da čujemo u Bajdenovom govoru, niti da pročitamo u člancima koji su izvještavali o događaju u kojem je američki predsjednik pričao o ovom globalnom problemu izazvanom klimatskim promjena.

Uz to treba napomenuti da nigdje ne postoji bilo kakav dokument Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji govori o potencijalnom „klimatskom zaključavanju“, kao što imamo priliku da vidimo u snimku iz objave sa fejsbuka.

Zbog takvih činjenica, objavu sa fejsbuka u kojoj se tvrdi da će „sudeći prema Bajdenovom govoru zaključavanje izazvano pandemijom biti zamijenjen klimatskim zaključavanjem, označavamo kao teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.