Uhapšen i pritvoren zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje a ne zbog odbrane monahinje

940

Jedna od vijesti koja je obilježila prošlu nedelju je hapšenje crnogorskog državljanina Rista Jovanovića na Gazimestanu na Kosovu.

Hapšenje Podgoričanina koji je na Kosovu boravio povodom obilježavanja Vidovdana, događaj je koji je dodatno podijelilo javnost i doprinio dodatnom podizanju tenzija.

Sve ovo bilo je povod da pojedini portali interpretiraju sami događaj onako kako njima odgovara, zaobilazeći pritom činjenično stanje.

Slične tvrdnje prenosi i portal Nacionalist.rs i portal TopDanas.

Iako je neposredno prije hapšenja prigovorio policijskim službenicima koji su vršili pregled monahinje, Jovanović nije uhapšen zbog toga, već zbog prethodnih postupaka koji su okarakterisani kao izazivanje vjerske i nacionalne mržnje. To je saopšteno iz kosovske policije, a prenijela je Slobodna Evropa.

Portal CDM objavio je video sa jedne kosovske televizije na kojem se vidi Jovanović kako uz podignuta tri prsta pjeva navionalističke pjesme.

Razlog hapšenja Podgoričanina potvrđen je u Osnovnom sudu u Prištini.

“Pred Osnovnim sudom u Prištini završeno je saslušanje Rista Jovanovića iz Podgorice, koji je uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu, a tereti se za “izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”. Sudija Osnovnog suda Vljora Pacoli, pročitala je optužnicu, nakon čega se Jovanović izjasnio da nije kriv“, navodi se u tekstu objavljenom na portalu Radio Televizije Kosovo.

O saslušanju Jovanovića u Osnovnom tužilaštvu u Prištini, koje je protiv njega podiglo optužnicu zbog krivičnog djela “izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“, izvještavao je i portal javnog servisa Srbije – RTS.

Epilog prvobitnog saslušanja Jovanovića pred Osnovnim sudom u Prištini bio je 30 dana pritvora.

S obzirom na činjenice koje govore da je Risto Jovanović iz Podgorice uhapšen a potom optužen od strane Osnovnog tužilaštva u Prištini zbog krivičnog djela “izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti”, tekstove objavljene na portalima B92 i Nacionalist u kojima se tvrdi da je Jovanoviću određen pritvor od 30 dana zbog odbrane monahinje, kao i da je prvobitno uhapšen zbog iste stvari, ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Iz razloga što tvrdnje iz naslova ova dva članka nisu potvrđene niti objašnjene u samom tekstu, oni dobijaju i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.