Dezinformacije o COVID vakcini dolaze i iz medicinske struke

1747

Dezinformacije o koronavirusu i vakcini ne dolaze nam isključivo od laika i korisnika društvenih mreža, već se često možemo sresti i sa netačnim tvrdnjama koja dolaze iz medicinske struke.

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli, Krešimir Pavelić, otvoreno je, na okruglom stolu vanparlamentarne stranke Promijenimo Hrvatsku, širio propaganda o vakcini protiv koronavirusa. Video je uklonjen sa YouTube, ali cirkuliše Facebookom, uz objave u medijima Dalmatinski portalRTLNarod.hr koji, za razliku od Jutarnji list,  Index.hr, N1, Telegram, 24sata, nijesu naglasili da se radi o teoriji zavjere i dezinformacijama.

Pavelić na početku svog izlaganja tvrdi da se komplikacije koje izaziva vakcina “uglavnom krije u sredstvima javnog informiranja” i kaže:

“Europski sustav EudraVigilance na dan 8. 5. spominje 10.000 smrtnih slučajeva i preko 400.000 štetnih posljedica cijepljenja. Kad se promatra sadašnja mjesečna statistika onda je to 2.500 mrtvih mjesečno i sto tisuća štetnih posljedica mjesečno.”

Brojkama iz baze podataka EudraVigilance se već manipulisalo. Međutim, pozivanje na te podatke znači pozivanje na spontane prijave, a ne na bazu podataka koju vode stručnjaci Evropske agencije za ljekove. Dio prijava u ovaj sistem unose zdravstveni radnici, ali ogroman dio može da unese bilo koji građanin, što znači da se radi o podacima itekako podložnim manipulisanju, koje na kraju dovodi do diskreditovanja efikasnosti ili bezbjednosti vakcina, na čemu se većina teorija zavjere na ovu temu i temelji.

Pavelić takođe spominje i VAERS, koji je američki pandan ovog sistema:

“Sustav SAD-a VAERS pak navodi 4.000 mrtvih i 200.000 štetnih nuspojava. Ističe se kako je u četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od Covid cjepiva nego ukupno umrlih od drugih cjepiva u VAERS sustavu od 1990. godine To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi.”

VAERS je nacionalni program za praćenje bezbjednosti vakcine u Sjedinjenim Državama. Na zvaničnoj stranici VAERS piše da se radi o pasivnom sistemu prikupljanja podataka, odnosno da se ne prikupljaju automatski, već zahtijevaju podnošenje izvještaja, što može, na dobrovoljnoj osnovi, svako da uradi. Izvještaji se razlikuju, a često im nedostaju važni detalji. Na kvalitet podataka u okviru sistema upozoravao je i Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zbog nedostatka podataka o kliničkom statusu pacijenata i  objašnjenjima njihovih stanja, pristrasnosti u izvještavanju, nepotpunih informacija.

Pavelić na podacima iz VAERS-a temelji tvrdnju da je u četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od COVID vakcine nego ukupno umrlih od drugih vakcina od 1990. godine. Ovu dezinformaciju plasirao je televizijski voditelj Tucker Carlson, a antivakseri rado prihvatili. 

Fact checkeri USA Today pojašnjavaju da baza podataka uključuje sve ozbiljne neželjene posljedice nakon vakcinacije protiv COVID-19, bez obzira da li su vakcine odgovorne za to. VAERS-u je prijavljeno više smrtnih slučajeva nakon vakcinacije protiv COVID-19 nego za druge vakcine, ali stručnjaci navode da to nije zato što su vakcine smrtonosne.

Tom Shimabukuro, zamjenik direktora Odsjeka za bezbjednost vakcinacije u CDC-u, kaže da su impliciranja da su smrti nakon vakcinacije isto što i smrti koje je uzrokovala vakcinacija naučno netačne, obmanjujuće i neodgovorne.

„Vakcine su jedan od alata koji će pomoći SAD-u da se vrati normalnom životu. Vakcine spašavaju živote. CDC preporučuje svima koji to mogu – da se vakcinišu“.

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje o štetnosti vakcine, Pavelić navodi primjer Izraela i kaže:

“Israeli Public Emergency Council for COVID-19 Crisis traži u otvorenom pismu Ministarstvu zdravstva zabranu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina. Službeni podaci za mlade od 20 do 24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti.”

Ovo pismo zaista postoji, dok je tvrdnja o dramatičnom rastu smrtnosti pretjerana i netačna. Prije svega, tijelo na koje se Pavelić poziva je udruženje ljekara, a ne zvanična ustanova, čiji je primarni cilj javno kritikovanje na račun upravljanja režima korona krizom. To udruženje je poslalo Ministarstvu pismo u kom traže obustavljanje vakcinisanja osoba mlađih od 30 godina, a što je uslijedilo nakon objave izraelskog Ministarstva o studiji koja pokazuje vezu između Fajzerove vakcine i razvoja miokarditisa, upale srčanog mišića, koji se, kako se pokazalo, razvija u veoma blagom obliku kod jednog od 3.000-6.000 mlađih muškaraca vakcinisanih Fajzerom u Izraelu.

Iako teži oblici miokarditisa mogu dovesti do zgrušavanja krvi i mogućeg srčanog ili moždanog udara, takvi slučajevi među vakcinisanim mlađim ljudima nijesu zabilježeni. Za dva smrtna slučaja 22-godišnje žene  i muškarca od 35 godina se sumnja da bi mogli biti izazvani miokarditisom nakon vakcinisanja, što ipak nije zvanično potvrđeno.

Dakle, postoji sumnja da vakcina može kod mlađih osoba, naročito muškaraca, izazvati miokarditis, ali je zasad zabilježen mali broj takvih slučajeva, a naročito nije zabilježen drastičan rast smrtnosti, kako Pavelić tvrdi.

On dalje spominje i više bolesti (kao što su encefalitis, konvulzije, infarkt, narkolepsija, katalepsija, miokarditis, perikarditis, autoimune bolesti, prekid trudnoće, trombocitopenija, a na kraju i smrt), što se može, kako kaže, naći i u službenim izvještajima. Ipak, on ne navodi na koje se izvještaje poziva, a na internetu nije moguće pronaći nijednu relevantnu studiju koja bi ovo potvrdila.

Izjave Pavelića navele su kolege iz Faktografa da se zapitaju kako osoba koja promoviše nenaučne i činjenično neutemeljene tvrdnje može biti dekan Medicinskog fakulteta. Pokazalo se da Medicinski fakultet u Puli postoji samo na papiru, ali ne i u praksi, jer na tom fakultetu nije moguće steći titulu doktora medicine. Fakultet je pokušao pokrenuti studij medicine, ali nijesu dobili dozvolu Nacionalnog vijeća za nauku i visoko obrazovanje.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere, ali i dezinformaciju.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.