bajden-dezinformacija

Predsjednik SAD, Džo Bajden je učestala meta teorija zavjera i dezinformacija, pa se nameće logično pitanje – da li uopšte više postoji nešto što mu se može pripisati.

Korisnici društvenih mreža dokazuju da, ipak, može. 

 Video na kom Bajden dodiruje kragnu nakon čega su primjećuju nabori na vratu, objavljen je na Fejbuku uz komentar da američki predsjednik zapravo nosi masku. 

“Američki predsjednik Džo Bajden nosi masku?? Video koji je posljednja dva dana postao viralan na internetu prikazuje veoma čudnu reakciju na koži američkog predsjednika dok se češe po vratu”, navedeno je u jednoj Fejsbuk objavi. 

Tvrdnja da Bajden nosi masku je netačna. Video je editovan, a činjenica je i da Bajdenove godine opravdavaju nabore na koži. 

Snimak je nastao tokom Bajdenove posjete Irskoj sredinom aprila, kada je održao sastanak sa predstavnicima američke ambasade na aerodromu u Dablinu. Kada se uporedi kvalitetniji snimak posjete sa onim koji se dijeli na društvenim mrežama, uočava se jasna razlika. 

Na tom video koji je zabilježio Rojters, može se uočiti da kragna košulje pravi pritisak oko vrata američkog predsjednika i pravi nabore. Jasno je da je snimak sa društvenih mreža editovan, odnosno da je kontrast video naglašen, zbog čega su i nabori na Bajdenovom vratu mnogo vidljiviji. 

Dodatno su pojačani su i tamni tonovi na videu, pa je to razloga zbog čega je gotovo neprimjetna bijela kragna košulje koju je Bajden nosio, dok su nabori na vratu mnogo više istaknuti.  

Da je ovaj snimak editovan, ukazali su i faktčekeri NewsWeek-a i Knack-a, koji su se bavili istim videom. 

Objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article