Vakcine protiv koronavirusa se „ne šire po cijelom tijelu“   

542

Antivakseri su u posljednje vrijeme svoj fokus prebacili na MMR vakcine, međutim, iako je u maju ove godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donijela odluku da se koronavirus više ne smatra globalnom zdravstvenom krizom, ne odustaju od dezinformacija vezano za vakcine protiv tog virusa. 

Ovog puta su iskoristili snimak iz EU parlamenta, sa sjednice specijalnog komiteta na kome šefica evropske agencije za ljekove, Emer Kuk odgovara na pitanja parlamentaraca o COVID-u. Pored videa, u jednom Fejsbuk postu se navodi i sljedeće: 

EMA je znala! Rob Roose, nizozemski europarlamentarac ispituje direktoricu EMA-e Emmu Cooke, je li EMA znala prije odobrenja cjepiva da se cjepiva šire po cijelom tijelu i ne ostaju na mjestu ubrizgavanja? To da se cjepiva šire po cijelom tijelu znamo još na temelju Pfizerove biodistribucijske studije koju su morali napraviti na zahtjev Japana, a nedavno je izašao u javnost i odgovor australske regulatorne agencije u kojem je vidljivo da znaju za širenje i zadržavanje mRNA u raznim organima još od proljeća 2021. godine. 

U postu se analizira i govor šefice EMA-e, gdje se čak navodi da njeno zamuckivanje upravo upućuje na takav zaključak.  
 
Ona je u videu istakla i da Evropska agencija za ljekove, informacije o bezbjednosti vakcina traži od samih proizvođača, ali i da sama sprovodi istraživanja. Dodala je da se mRNA iz vakcina ne zadržava u tijelu dugo vremena, te da se razrađuje ubrzo nakon vakcinisanja, što je moguće pročitati u pisanoj formi njenog odgovora.   

Isti snimak pronašli smo na još jednom Fejsbuk profilu. 

O toj temi tim Raskrinkavanje.me pisao je u ranijem periodu, kada smo podsjetili na stavove više stručnjaka koji su saglasni da male količine spajk proteina nisu štetne, te da nema  naučnih podataka koji ukazuju na to da se spajk protein zadržava na bilo kom nivou toksičnosti u tijelu nakon vakcinacije.  

Podsjećamo da su vakcine protiv koronavirusa zasnovane na informativnoj RNK tehnologiji (messenger ribonucleic acid – glasnik ribonukleinske kiseline) koja uči ćelije kako da naprave protein koji pokreće imuni odgovor ako se neko zarazi.   
 
Time su se bavile i kolege iz Sjeverne Makedonije u analizi gdje je glavna tema takozvana japanska studija, koja se pominje u gorenavedenom Fejsbuk postu. Analiza je pokazala da je dezinformacija da se spajk ili protein šiljka širi tijelom i napada organe. Stručnajci u toj analizi ukazuju na to da je količina šiljastog proteina koji naše ćelije proizvode nakon vakcinacije 100.000 puta manja od nivoa šiljastog proteina u virusu koji uzrokuje štetu, te da šiljasti protein, koji prave naše ćelije, nije isto što i virusni spike protein.   

Uzimajući u obzir da je pored navedenih mnogo naučnika do sada više puta demantovalo trvdnje o štetnosti vakcina protiv koronavirusa, što smo analizirali bezbroj puta u prethodne tri godine, ovoj tvrdnji dajemo ocjenu dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article