Tvrdnje bez dokaza: Da li je uništeno skladište nuklearnog oružja?  

2618

Rat u Ukrajini se nastavlja, a sa njim i žestoke borbe na terenu. Prije nekoliko dana, ruski dronovi su pogodili grad Hmeljnicki i po svemu sudeći uništili veliko skladište naoružanja. Kijev post piše da je pogođena “kritična infrastruktura”. S obzirom na obim eksplozije, vatru i dim koji su uslijedili, mediji i korisnici društvenih mreža krenuli su da razvijaju teoriju da je pogođeno skladište u kojem je bilo naoružanje sa osiromašenim uranijumom, što u stvari predstavlja narativ da Ukrajina raspolaže nuklearnim naoružanjem.  

Samo neki od naslova u medijima glase:  

VELIKA KATASTROFA NA POMOLU, RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! RUSI RAKETIRALI SKLADIŠTE MUNICIJE, VISOK NIVO RADIJACIJE 

RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! Rusi raketirali Hmeljnicki, zabeležen visok nivo gama zračenja! 

Korisnici društvenih mreža takođe pišu o radijaciji, te da je eksplozija jača nego ona u Černobilju: 

Kazu da je ova eksplozija jaca nego nekada bila u Černobilju…. Izbjegavajte kisu! Hmeljnicki, Ukrajina…. Ne izlazite napolje, ukoliko bude kise i smanjite aktivnosti napolju u narednim danima. Ocekuju se RADIOAKTIVNE KISE (jos uvek se secamo cernobilskih kisa i posledica). Ne dize se panika i tenzija, samo povedite racuna o sebi, svojoj porodici, prijateljima… 

Grad Hmeljnicki, zapad Ukrajine, pre nekoliko sati pogodjeno (iz drona ili nesto trece jos se ne zna), skladiste Engleske, puno raketa i granata sa osiromasenim uranijumom. “Radijacija” stigla do Poljske, Slovacke, Madjarske..a tu smo i mi, valjda nece vetar vamo 

Da li je pogođeno skladište sa osiromašenim uranijumom? 

Više detalja ili zvaničnih podataka o eksploziji za sada nema, a nema ni dovoljno informacija u relevantnim medijima. Sky piše da je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo da su pogođena dva skladišta naoružanja, ali ni riječi o osiromašenom uranijumu ili radijaciji. Business insider takođe piše da je pogođena “kritična infrastruktura”. Novosti prenose da je izvršen udar na “vojni silos”, te da je došlo do “vatrene lopte”. U svim ovim navodima ne pominje se niti radijacija, niti osiromašeni uranijum.  

Jedina trenutno dostupna analiza cijelog događaja dolazi od Newsweek-a. Njihov tim bavio se upravo tvrdnjama da se u Ukrajini nalazi nuklearno naoružanje, odnosno da je skladište sa takvim naoružanjem uništeno.  

Na društvenim mrežama potencira se priča da raste nivo radijacije. Ovu tvrdnju pobijaju podaci Evropske komisije, koji govore da je do povećanja došlo 48 sati prije udara. Newsweek je potom kontaktirao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, od koje su dobili odgovor:  

“Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine obavijestio je… Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da posljednjih dana nije bilo povišenog nivoa gama zračenja u zapadnim regionima zemlje.” 

To je za sada jedini zvanični podatak iz relevantne institucije do kojeg su mediji došli, a koji pobija teorije o radijaciji i uništenju nuklearnog naoružanja u Ukrajini. 

Narativ o nuklearnom naoružanju u Ukrajini dolazi nakon sastanka predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog sa premijerom Velike Britanije, Rišijem Sunakom, koji je obećao da će ta zemlja poslati još naoružanja Ukrajini. Prethodno je bilo govora o protivoklopnoj municiji koju su Britanci rekli da će poslati Ukrajincima, a koja sadrži osiromašeni uranijum. To je “upalilo alarme” u Kremlju, ali stručnjaci kažu da takvi “projektili zadržavaju neka radioaktivna svojstva, ali da ne mogu izazvati nuklearnu reakciju kao što bi to učinilo neko nuklearno oružje”. 

Uzimajući u obzir sve navedeno sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article