Barbi antivakserka – Kako se Kimel poigrao sa antivakserima

1359
mrna-vakcine-lazna-vijest

Već više od 60 godina Barbi je igračka koja je u svijet odraslih ispratila skoro svaku djevojčicu. Kroz vrijeme se modernizovala i prilagođavala uslovima. Sada, kao glavni akter u jednoj reklami, ova famozna lutka nosi novu poruku, međutim, nisu svi shvatili njenu satiričnu ulogu. Korisnicima društvenih mreža predstavljena je Barbi antivakserka.

Krajem januara na Facebooku se pojavila objava na kojoj je Bartbi antivakserka koja je ,,jaka, nezavisna, ne vjeruje nauci” i uz pomoć svog kompjutera, odlučna da izvrši sopstvena istraživanja o infekciji Covid 19 putem Google pretraživača. U sljedećem kadru se zahvaljuje konju koji joj je ustupio svoj lijek a onda se sastaje sa Kenom, koji nema vremena za druženje jer sluša, kako kaže, podkast američkog voditelja Aleksa Džounsa.

“Evo kako mainstream propaganda programira mlade naraštaje putem obične reklame”, poručuje autorka objave.

Ipak, nije u pitanju reklama.

Prvo, ova lutka je, kao i drugi antivakseri. Potom, svjedoci smo da je danas liječenje putem interneta jedna od čestih opcija kojoj se pribjegava, mada Google nije doktor kao što Barbie antivakserka misli. Zatim, lijek koji uzima simbolično od životinje – pretpostavljamo da je u pitanju Ivermektin koji je teoretičarima zavjere često u centru pažnje a o kojem smo više puta pisali, a voditelj Aleks Džouns kojeg Ken pažljivo sluša etiketiran je kao teoretičar zavjere. Djevojčice koje se igraju izgovaraju neke od uobičajenih rečenica koje su upućivali oni koji šire lažnu propagandu poput: „vakcine sadrže Sataninu krv.“

Drugim riječima, sve je ovo gomila aktuelnih i lako prepoznatljivih fanatizama upakovanih u jednoj minuti.

Izvorno, ovaj video došao je sa Instagram profila, koji, kako se može zaključiti, često objavljuje teorije zavjere kada je u pitanju koronavirus. Do sada je imao oko 58 000 pregleda i gotovo 500 komentara i reakcija.

Suprotno tome, originalni video u kojem je objašnjeno da je u pitanju parodija koja na satiričan način dočarava antivakserske priče, emitovan je uživo u programu  “Jimmy Kimmel Live”  što se može zaključiti na osnovu oznake #KIMMEL koja stoji u donjem lijevom uglu, a onda i objavljen na zvaničnom Youtube kanalu.

Ovim  komičnim spotom, televizisjki voditelj se našalio na račun neosnovanih uvjerenja i ismijao ideje osoba koje su protiv Covid 19 vakcina. Upravo zato je popularna plavuša odbacivala stavove stručnjaka i nosila protestne majice sa natpisima poput  ,,Ja nisam tvoj laboratorijski pacov.” Ipak, na kraju reklame je naglašeno da se respirator prodaje odvojeno što je sugestivna opomena za nevakcinisane.

Iako je dosta onih koji su u komenarima isticali kako je u pitanju ,,dresura mladih” i ,,čist satanizam”, neki mediji su shvatili ovu vrstu karikature.

Elem, poigravanje najpopularinjom američkom lutkom prikazuje da je prodaja barbika, kako prenosi BBC više od 100 komada u minuti, srazmjerna širenju dezinformacija i teorija zavjere o koronavirusu.

Ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article