korona-beograd

Objavljivanje i dijeljenje videa bez ikakve provjere i konteksta u cilju dokazivanja štetnosti vakcine nešto je sa čim se publika na društvenim mrežama sreće svakog dana. Ovog puta je “Italijan kolabirao”, iako u stvari – nije.

Često su u pitanju potresni snimci poput onog koji kruži mrežama, a stiže iz Italije, na kojem se vidi kako medicinski radnici ukazuju pomoć osobi koja leži na podu.

„Centar za ušpricavanje…..Italija…..‼ ….ucena….prisila….naivnost….“, kaže se u propratnom tekstu.

Tačno je da je potresni snimak nastao u Italiji, tačnije u Bergamu.

To su utvrdili fekt-čekeri iz Open Online, koji su kontaktirali centar za vakcinaciju u kojem je video nastao.

Dobili su odgovor u kojem je potvrđeno da je Italijan kolabirao i da mu je ukazivana pomoć, ali da to nije vezano za vakcinaciju, već za tešku bolest od koje je bolovao.

„U pitanju je ozbiljno, već postojeće oboljenje“, objasnili su iz centra u Bergamu dodajući da muškarac nije preminuo kako se to u pojednim grupama tvrdilo.

Zbog činjenice da se radi o ozbiljno oboljeloj osobi i da je utvrđeno da snimljeno kolabiranje nema veze sa vakcinom, ovu objavu smo ocijenili kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article