Bezbjednosni izvještaj pogrešno citiran: Sukob kotorskih klanova nije prijetnja za turiste

1827

Poznato je da vijesti iz crne hronike godinama popunjavaju najvažnije novinarske stupce. I u online prostoru priče o ubistvima, mafiji, kriminalu najčešće „zavređuju“ najveći broj klikova, pregleda, komentara… No, vijesti iz ovih oblasti često budu propraćene određenim dezinformacijama, kao i senzacionalističkim naslovima.

„Sukob kotorskih klanova prijetnja za turiste“, vijest je koja je prije par odjeknula u domaćim, ali i  regionalnim medijima. Riječ je o članku koji je objavljen na naslovnici dnevnog lista „Dan“, kao i na portalu Dan online.

Tekst su prenijeli: Portal RTCG, CdM, FOS Media, Standard, BiznisCG, Portal Luča, Kodex, Borba, B92, Politika, Informer, Sputnik, Mondo

Ova objava dijeljena je i na društvenoj mreži Facebook ovdje, ovdje, ovdje …  

U tekstu se navodi:

“Rizik za turiste i strane firme u Crnoj Gori je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najozloglašenije organizovane kriminalne grupe ‘kavčani’ i ‘škaljarci’, navodi se u bezbjednosnom izvještaju kompanije ‘Crisis24’”.

Crisis24 je globalni bezbjednosni informativni portal,kompanije GradaWorld koji objavljuje informacije kojima putnicima i organizacijama omogućava da dobiju  upozorenja i izvještaje o bezbjednosti po zemljama. Na njihovom zvaničnom sajtu ažuriraju se podaci koji se odnose na različite zemlje svijeta, među kojima je i Crna Gora.

U zvaničnom izvještaju, u uvodnom dijelu (rezime) koji je posljednji put mijenjan 18. jula 2020. godine,  a koji je i citiran u tekstu dnevnog lista “Dan” se navodi:

“Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama (IED) od strane rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najozloglašnije organizovane kriminalne grupe, “kavčani” i “škaljarci”.

Dakle, iz navedenog je jasno da se u izvještaju konstatuje da je “rizik posebno visok u turističkom gradu Kotoru”, a ne da je “rizik za turiste posebno visok u turističkom gradu Kotoru”, kako je to navedeno u uvodnom dijelu (lidu) medijskog teksta koji je predmet ove analize, na osnovu kojeg je i formulisan obmanjujući naslov.

Dodatno, u ovoj rečenici se ne pominju strane firme, tako da se sukob crnogorskih kriminalnih klanova, prema nalazima ovog izvještaja, svakako ne odnosi na njih.

U posebnom odjeljku izvještaja za Crnu Goru  naslovljenom kao “kriminal” se navodi:

“Glavni rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća i putike je sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je on u većini slučajeva nenasilan. Slično kao i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, u Crnoj Gori cvjeta organizovani kriminal. Broj nasilnih incidenata na javnim površinama između različitih kriminalnih mreža pojačao se u posljednjih nekoliko godina, povećavajući tako rizik od kolateralne štete i povreda prolaznika….”, dodaje se u izvještaju.

Iz navedenog je jasno da izvještaj ukazuje na to da strana preduzeća i putnike (turiste) najviše pogađa sitni kriminal, a ne sukob “šlaljarskog” i “kavačkog” kriminalnog klana što je tvrdnja koja predstavlja okosnicu medijskog članka. Kada su u pitanju nasilni incidenti između kriminalnih mreža, u izvještaju se navodi da je povećan rizik od kolateralne štete i povreda za prolaznike.

Zbog pogrešnog tumačenja činjenica, i njihovog obmanjujućeg načina interpretiranja ovaj sadržaj ocjenjujemo kao manipulaciju čijenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Sputnik objavio je ispravku u svojim origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Dan: Manipulisanje činjenicama | RTCG: Manipulisanje činjenicama | FOS media: Manipulisanje činjenicama | Standard.co.me: Manipulisanje činjenicama | BiznisCG: Manipulisanje činjenicama | Portal Luca: Manipulisanje činjenicama | Kodex.me: Manipulisanje činjenicama | Borba: Manipulisanje činjenicama | B92: Manipulisanje činjenicama | Politika.rs: Manipulisanje činjenicama | Informer: Manipulisanje činjenicama | Mondo.rs: Manipulisanje činjenicama | CDM: Manipulisanje činjenicama | Viralne objave: Manipulisanje činjenicama | Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.