Nema dokaza da su tekst pjesme „Šetajući pored Ljubovića“ mijenjali komunisti

2011

Neutemeljene tvrdnje o istoriji svakodnevna su pojava na društvenim mrežama i u medijima, a manipulacije, u posljednje vrijeme, ne zaobilaze čak ni poznate izvorne pjesme.

Portal Srpska.24.me objavio je tvrdnju da je čuvena crnogorska, ljubavna pjesma, „Šetajući pored Ljubovića“ imala drugačiji tekst ali da su je „komunisti prekrstili“.

Ipak, za ovu tvrdnju se ne daje nikakav dokaz, već se proizvoljno iznose „činjenice“ o izmjeni teksta.

U svakoj dostupnoj verziji ove pjesme tekst glasi „… zaljubi se cura u mladića“, a ne koristi se izraz „bula“.

Dvije najstarije verzije koje smo pronašli su iz 1981. i 1982. godine, dakle prije 39 godina, i njima je tekst istovjetan kao danas.

Detaljnom pretragom nije moguće naći nijedan drugi izvor, osim teksta objavljenog na Srpska24, kojim se tvrdi da je tekst glasio drugačije od verzije koju slušamo i danas. Takođe, jedan od izvođača ove pjesme, koji se pominje u tekstu, Bato Radulović, je preminuo, pa se ni na taj način nije mogla provjeriti ova tvrdnja.

Iako su tekstovi izvornih pjesama često podložni mijenjanju, tvrdnje iznešene u tekstu su neutemeljene i za njih se ne nudi nikakav dokaz. Takođe, tvrdnja u tekstu se iznosi na osnovu razgovora autora sa jednim od izvođača pjesme, te je kao takva neprovjerljiva. Ipak, kako smo i naveli, na internetu nema nikakvog pisanog traga koji potkrepljuje ove tvrdnje, a nijedne snimljene verzije pjesme u kojoj se “bula zaljubljuje u Srbina.

Ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Srpska 24: Teorija zavjere