Diskriminacija i manipulacija: Bajdenova pomoćnica sekretara ne promoviše orgije

1612

Svaka različitost se od nekih medija i pojedinaca tretira kao izopačenost, a takvo tumačenje različitosti nerijetko proizvodi dezinformacije.

To je slučaj i sa objavom portal Srbin info koji je prenio vijest da je će Rejčel Levin biti pomoćnica sekretara za zdravlje.

Kako je Rejčel Levin transrodna osoba, ovaj portal je već u naslovu krenuo u diskriminaciju. Tekst je naslovljen:

„Bajden je odabrao transrodnu osobu koja promoviše orgije kao pomoćnika ministra…“

„Levine je prošlog meseca dospela na naslovne strane nakon što je njen odsek izdao smernice za ljubitelje orgije iz Pensilvanije koji žele ostati sigurni za vreme COVID pandemije, dok se bave grupnim seksom“, navodi se u tekstu.

Levin je sekretarka za zdravstvo u saveznoj državi Pensilvanija i tačno je da je taj organ izdao uputstva kako se zaštiti od Covida19 ukoliko se upražnjava grupni seks.

Ipak, to svakako ne znači da Levin  „promoviše orgije“, već da je realnost da se grupni seks dešava i da je bitno zaštiti se od virusa ako se on upražnjava.

Sličnu manipulaciju raskrinkali smo prošle godine kada je doktorka Zorica Barac Otašević na Javnom servisu govorila o rizičnim grupama i građanima koji koriste droge, te dala upozorenja da se i u zloupotrebi droga mora voditi računa da se virus neširi, što je portal IN4S svojim čitaocima predstavio kao „kurs bezbjednog drogiranja na RTCG-u“.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Srbin.info: Manipulisanje činjenicama