Bil Gejts ne priprema finansiranje nove pandemije

2263

Sve što o pandemiji koronavirusa ili planovima svoje humanitarne fondacije kaže osnivač Majkrosofta Bil Gejts brojni teoretičari zavjere iskoriste da plasiraju svoje neutemeljene tvrdnje kako Gejts stoji iza aktuelnog svjetskog zdravstvenog problema.

Tako je na fejsbuku objavljen trominutni snimak intervju sa Bil Gejtsom koji prati opis kako  osnivač kompanije Majkorosoft priprema finasiranje nove pandemije.

“PRIPREMAMO FINANSIRANJE NOVE PANDEMIJE – BIL GEJTS”, stoji u opisu.

Međutim, kada se snimak pogleda lako se zaključuje da to nije tačno.

Gejts ukazuje da je aktuelna pandemija zatekla svijet nespremnim da se sa njom izbori, da se iz nje dosta toga moglo naučiti i da sada paralelno sa okončanjem vakcinacije treba krenuti sa investicijama jer, prema njegovom mišljenju, treba biti spreman za drugu pandemiju.

“Treba uraditi dvije stvari u isto vrijeme. Treba dovesti ovu pandemiju do kraja, tako što ćemo dati vakcinu u velikim brojevima širom svijeta i moramo biti sigurni da smo spremni jer će biti druge pandemije. Toliko je lekcija o tome kako nismo bili spremni, kako je trebalo drugačije da uradimo stvari, kada nam to bude jasno u glavi, mora se investirati”, kazao je Gejts u intervjuu.

Osnivač Majkrosofta objašnjava da za klimatske promjene i pandemije pokušava da pomogne svijetu sa dobrim planovima kako ne bi trpljeli ogromne posledice.

“Dobra stvar je što desetine milijardi potrebnih za sve naše pripreme je polisa osiguranja kako ne bi izgubili desetine biliona gdje se globalno nalazimo sada. To je prilično povoljno, čak i ako samo gledamo da li može da pomogne tokom pandemije, ali ove investicije, takođe, mogu da pomognu u poboljšanju stvari na mnogo široj osnovi. Tako da ćemo mRNK vakcinu koristiti protiv tuberkuloze ili HIV virusa i zbog toga smo vrlo uzbuđeni, mRNK vakcinu smo finasirali više od 10 godina i sada je ubrzan njen razvoj, a kada ubacimo ove sisteme za rana upozorenja to će poboljšati zdravlje svuda u svijetu. Mislim da će ovoga puta ljudi obratiti pažnju” rekao je Gejts.

O lažnim vijestima koje se šire društvenim mrežama u vezi Bila Gejtsa pisali smo i ranije.

Kako se iz intervjua može vidjete da Bil Gejts govori o planovima za nove investicije kojima želi da pomogne svijetu da se izbori sa pandemijama i drugim aktuelnim bolestima, a ne da “finansira novu pandemiju, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija