Bil Gejts ne priprema finansiranje nove pandemije

1877

Sve što o pandemiji koronavirusa ili planovima svoje humanitarne fondacije kaže osnivač Majkrosofta Bil Gejts brojni teoretičari zavjere iskoriste da plasiraju svoje neutemeljene tvrdnje kako Gejts stoji iza aktuelnog svjetskog zdravstvenog problema.

Tako je na fejsbuku objavljen trominutni snimak intervju sa Bil Gejtsom koji prati opis kako  osnivač kompanije Majkorosoft priprema finasiranje nove pandemije.

Međutim, kada se snimak pogleda lako se zaključuje da to nije tačno.

Gejts ukazuje da je aktuelna pandemija zatekla svijet nespremnim da se sa njom izbori, da se iz nje dosta toga moglo naučiti i da sada paralelno sa okončanjem vakcinacije treba krenuti sa investicijama jer, prema njegovom mišljenju, treba biti spreman za drugu pandemiju.

Osnivač Majkrosofta objašnjava da za klimatske promjene i pandemije pokušava da pomogne svijetu sa dobrim planovima kako ne bi trpljeli ogromne posledice.

O lažnim vijestima koje se šire društvenim mrežama u vezi Bila Gejtsa pisali smo i ranije.

Kako se iz intervjua može vidjete da Bil Gejts govori o planovima za nove investicije kojima želi da pomogne svijetu da se izbori sa pandemijama i drugim aktuelnim bolestima, a ne da “finansira novu pandemiju, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija