Policija se nije pridružila demonstrantima u Beču, već je obezbjeđivala skup

1515

U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih protesta širom svijeta, a mnogi od njih usmjereni su protiv epidemioloških mjera, koje države uvode u borbi protiv pandemije korona virusa. Ono što vrlo često prati proteste jeste niz informacija koje se ispostavljaju kao lažne i manipulatorske, a imaju za cilj obmanu javnosti.

Upravo je prošlonedjeljni protest u Beču, u kojem su se građani okupili nezadovoljni zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, bio povod da se na jednoj objavi na Fejsbuku plasira vijest o tome kako su pripadnici policije koji su obezbjeđivali protest, skinuli kacige i stali uz narod u Beču.

Na snimku se čuje i uzvik “policija maršira sa narodom”.

Autor ove objave jasno želi staviti do znanja javnosti da je policija ovim činom podržala demonstrante i pridružila im se u protestnoj šetnji.

Jedan dio ove tvrdnje donekle je i tačan a odnosi se na činjenicu da policajci nijesu nosili kacige na glavama. Ipak, razlog tome nije podrška protestima već činjenica da pripadnici policije stavljaju kacige tek onda kada neka složenija intervencija to zahtjeva.

U medijskim izvještajima sa pomenutog protesta, ne može se naći podatak da se policija pridružila demonstrantima, već naprotiv imamo priliku da pročitamo da su se demonstranti sukobili sa policijom, što je rezultiralo hapšenjima.

Bilo kakve mogućnosti istinitosti pomenutih konstatacija, otklonila je i bečka policija, objavom na svom zvaničnom tviter nalogu, u kojoj demantuju navode da su policajci „prošetali“ sa demonstrantima.

Utvrđivanjem stvarnih činjenica, dolazimo do zaključka da su tvrdnje, izrečene u objavi, nesumnjivo lažne.

Imajući u vidu da ove činjenice jasno i nedvosmisleno opovrgavaju tvrdnje izrečene u objavi na Fejsbuku, u kojoj je video sa protesta zloupotrebljen da bi se javnost dovela u zabludu,  tu vijest označavamo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama