Adrenohrom – droga nastala u fikciji, ne pravi se od „dječje krvi“

20160

Holivud i skandali koji ga okružuju, često su inspiracija za različite teorije zavjere. O holivudskim zvijezdama, onima koje su umiješane u različite skandale, ali i onima koje nisu, šire se priče da učestvuju u satanističkim ritualima, da su dio lanca pedofilije…

Jedna od najrasprostranjenijih teorija je da poznati, bogati i slavni koriste adrenohrom, navodno, drogu koja se dobija iz „dječje krvi“.

„Za one koji ne znaju ili neće da prihvate realnost ova bočica je droga od “Dečije krvi”, kaže se u objavi podijeljenoj na Fejsbuku.

Priča o adrenohromu, kao drogi koju bogati koriste, a koja se dobija iz dječje krvi, počela je da kruži 2016. godine, kao dio šireg narativa o lancu pedofilije u koji je navodno bula umiješana Hilari Klinton, a za koji se ispostavilo da je u pitanju lažna vijest.

Teorija je, da se ova droga proizvodi tako što se uzima krv iz djece koja se „drže i muče na farmama“.

Početak ove teorije može se pronaći u fikciji, i to kod majstora fikcije – Aldusa Hakslija i Hantera S Tompsona.

Haksli u svom eseju „Vrata percepcije“ (Doors of perception)  pominje adrenohrom, poredeći ga sa meskalinom, drogom koja se dobija iz jedne vrste kaktusa, a opisuje ga „proizvod razgradnje adrenalina“. U mejnstrim vode adrenohrom je dospio preko filma „Paranoja u Las Vegasu“ (Fear and loating in Las Vegas“, snimljen po priči Hantera Tompsona. U priči, novinar Gonzo govori o adrenohromu, čiji su izvor adrenalne žlijezde živom u ljudskom tijelu, te da nije dobar kada se „uzme iz leša“.

Šta je zapravo adrenohrom? Adrenohrom je nedavno povezivan i sa Covidom-19, a u pitanju je oksidirana verzija adrenalina.

Dr Omar Fransisko Karasko Ortega, sa medicinskog fakulteta u Unamu objašnjava da se adrenohrom generiše u tijelima sisara kada se nađu u situacijama koje prijete njihovom preživljavanju.

„Kada je neko u takvim situacija, nervni sistem kaže adrenalnim žlijezdama: Pustite adrenalin jer moramo da bježimo i da se borimo. Kada se adrenalin oslobodi i djeluje, on postaje adrenohrom. Nakon toga, adrenohrom prolazi dalje obogaćivanje kiseonikom i pretvara se u supstancu koja ima nižu biološku aktivnost“, kaže doktor Orega.

Njegova najčešća primjena u medicni je za sprečavanje gubitka krvi, jer pospješuje zgušnjavanje krvi.

O sličnim teorijama zavjere o adenohromu, navodnom podmlađivanju njime, Raskrinkavanje je pisalo i ranije.

Imajući u vidu da je ovo teorija koja je, uglavnom, zasnovana na fikciji, i da nema dokaza da se navodna droga proizvodi od „dječje krvi“, ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere