Bil Gejts nije i ne planira da zatamni sunce

Američki milijarder i osnivač kompanije Majkrosoft, Bil Gejts, zbog svog učešća u raznim naučnim eksperimentima i projektima putem finansiranja, nebrojeno mnogo puta našao se na meti teoretičara zavjere. U zavisnosti od povoda mijenjaju se tvrdnje koje ciljano žele diskreditovati Gejtsa i označiti ga kao globalistu koji svojim potezima pravi štetu cjelokupnom čovječanstvu.

875

Američki milijarder i osnivač kompanije Majkrosoft, Bil Gejts, zbog svog učešća u raznim naučnim eksperimentima i projektima putem finansiranja, nebrojeno mnogo puta našao se na meti teoretičara zavjere. U zavisnosti od povoda mijenjaju se tvrdnje koje ciljano žele diskreditovati Gejtsa i označiti ga kao globalistu koji svojim potezima pravi štetu cjelokupnom čovječanstvu.

Poslednji u nizu takav primjer je tvdnja da je Bil Gejts krenuo u realizaciju plana kojim želi da zatamni sunce, učestvujući u projektu čiji je cilj ispuštanje tona praha koji blokira sunčeve zrake.“Danas ste svjedoci da smo ovih dana imali isijavanje u boji olujnog sivog neba….rješena je nova zagonetka “šta je to oblaka nema, sunce sija ali se ne vidi” To se Bil malo igra Boga sa globalistima…i počinje nova agenda i najveća svjetska prevara koja se zove “Globalno zagrijavanje”. Projekat koji podržava suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts ima za cilj zaustavljanje klimatskih promjena ispuštanjem tona praha krede u stratosferu“, navodi se u objavi fejsbuk korisnika Saše Borojevića.

U ovom postu autor se poziva na tekst portala Sputnjik.rs, pod naslovom: „Zatamnjenje Sunca počinje u junu: Tone praha krede za spas planete – Bil Gejts podržao projekat “

O Gejtsovom navodnom planu da blokira sunce, ranije su pisali brojni portal u Srbiji, poput Informera, Alo.rs, Blic, kao I Telegraf.rs.

“Projekat koji podržava suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts ima za cilj zaustavljanje klimatskih promjena ispuštanjem tona praha krede u stratosferu”, tvrdnja je koja se provlači kroz ove tekstove.

Opšte je poznato da je Bil Gejts više puta upozoravao na globalno zagrijavanje kao na problem broj jedan sa kojim se naša planeta suočava. Imajući to u vidu, nije čudno da sam Gejts finansira naučna istraživanja I projekte koji imaju za cilj rješavanje ovog problema.

Takav projekat razvili su naučnici univerziteta Harvard, njegovo ime je SCoPEx i bavi se geoinžinjeringom koji za cilj ima da smanji uticaj klimatskih promjena na okeane, zemljište I atmosferu.“Naučnici sa Harvardskog univerziteta planiraju da sledeće godine naprave probni let balonom iznad Švedske kako bi pomogli istraživanja o potencijalnom prigušivanju sunčeve svjetlosti radi hlađenja Zemlje. U svojoj osnovi, SCoPEx nastoji da bolje razumije efikasnost i rizike solarnog geoinženjeringa. Da bi to učinili, naučnici treba da utvrde da li postoje aerosoli koje mogu da smanje ili eliminišu gubitak ozona bez povećanja šanse za druge rizike. Eksperiment uključuje lansiranje balona na visoku nadmorsku visinu oko 12 milja u atmosferu. Tada se oslobađa mala količina materijala da bi se stvorila „poremećena vazdušna masa“ široka oko 100 metara i dugačka pola milje. Instrumenti koji nose balon nadgledaju tu regiju zbog promjena gustine aerosola, hemije u atmosferi i rasijanja svjetlosti”, navodi se u Rojtersovom tekstu iz decembra prošle godine koji objašnjava projekat. U suštini, ovim eksperimentom pravi se “vještačka hladovina”.

Američki portal USA Today bavio se ovom temom, a u jednom svom tekstu napominju da je lažna tvrdnja da Bil Gejts pokušava da blokira sunce zbog klimatskih promjena.“Tvrdnja da Gejts radi na tome da blokira sunčeve zrake kako bi spijrečio globalno zagrijavanje je lažna, pokazuje naše istraživanje. Gejts je jedan od donatora SCoPEx-a, ali ne učestvuje u istraživanju projekta”, navodi se u tekstu.

Slične tvrdnje imamo priliku da pročitamo na Fact-checking portalu Poynter.

Činjenica da Bil Gejts osim finansijskom podrškom, ni na jedan drugi način ne utiče u projektu SCoPEx, koji svakako neće blokirati sunce, jasno demantuje tendenciozne tvrdnje o navodnom planu američkog milijardera da priguši sunčeve zrake.

Osim toga, treba napomenuti činjenicu da je Švedska svemirska korporacija otkazala pomenuti projekat geoinžinjeringa. Naime, ideja o lansiranju balona koji bi ispuštao manje količine netoksične prašine koja je dio eksperimenta, nije naišla na dobar odziv, a žestoko su se usprotivili ekološki aktivisti i članovi autohtonih ugro-finskih naroda Samija, zbog čega nije došlo do realizacije plana.

Imajući u vidu da Bil Gejts nije tvorac, već samo djelimično finansijer projekta geoinžinjeringa, koji na kraju nije ni realizovan, objavu sa fejsbuka u kojoj se tvrdi da je počelo zatamnjivanje sunca od strane Bil Gejtsa označavamo kao lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Imajući u vidu iste činjenice, objave sa pomenutih portala u kojima se navodi da Gejts planira da zatamni sunce, označavamo kao dezinformacija.

 Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

29/06/2021

Ocjena:

Dezinformacija, Lažna vijest