Fotošopirani „Gvozdeni Majk“: Tajson nije nosio antivakcinašku majicu

1411

Antivakcinaški pokret često, zarad promocije svojih ideja, pokušava poznate i uticajne ličnosti „uvući“ u svoj narativ, odnosno predstaviti ih kao ljude koji se protive vakcinaciji.

Jedan od takvih primjera bio je izmišljanje antivakserske izjave tadašnje prve dame Amerike, Melanije Tramp, a ovoga puta su kao antivaksera pokušali predstaviti jednog od najpoznatijih sportista svih vremena – boksera Majka Tajsona.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija Majka Tajsona u majici na kojoj je nekadašnji šampion u teškoj kategoriji u majici sa prekriđenim špricom, i na kojoj, na engleskom jeziku piše „Ja vjerujem u boga a ne u vakcine.

Jednostavnom pretragom dolazi se do prave fotografije i lako je utvrditi da je ova Tajsonova „antivakserska“ fotografija lažirana.

Na originalnoj fotografiji, koju možete vidjeti ovdje Tajson na majici nosi – sebe. Istu, originalnu fotografiju, možete vidjeti i ovdje. Cijeli serijal fotografija, u kojem Majk Tajson promoviše različite majice, možete vidjeti ovdje.

Ovo nije prvi put da se „Gvozdeni Majk“ pokušava predstaviti kao antivakser. Ranije, slične poduhvate, rasrinkao je FullFact.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.