Bivša mis Ukrajine ne učestvuje u ratu protiv Rusije

1591
mis-ukrajine-lazna-vijest

Od trenutka kada je u Ukrajini izbio rat između oružanih snaga te zemlje i ruske vojske, svakodnevno svjedočimo brojnim nevjerovatnim prizorima, kako na terenu – tako i na društvenim mrežama. Dezinformatori su uspjeli da stignu i do najljepše žene – mis Ukrajine i da iskonstruišu priču oko nje.

Jedna od najupečatljivijih stvari u dosadašnjem toku rata jeste nevjerovatna hrabrost koju je ukrajinski narod iskazao. Naime, pored oružanih snaga, u ratni sukob dobrovoljno su se uključili i brojni građani te zemlje, među kojima i pojedine javne ličnosti.

Ta činjenica doprinjela je tome da pojedini mediji slučajno ili namjerno zloupotrebe Instagram objavu bivše mis Ukrajine Anastasije Lene, kako bi ustvrdili da je ona zajedno sa ukrajinskim vojnicima i dobrovoljcima krenula u rat.

Identičan naslov ima i srpski portal Kurir. Portal Republika otišao je korak dalje pa je „objasnio“ da je „mis Ukrajine uzela pušku u ruke da ubija Ruse“. Vijest da je Lena krenula u rat objavio je i portal Antena M.

Iako  je bivša ukrajinska misica za kratko vrijeme postala zvijezda interneta i simbol prkosa i hrabrosti ukrajinskog naroda, vijest o njenom pridruživanju vojsci je zapravo lažna. Takav zaključak proizilazi iz njene naknadne objave na Instagramu u kojoj je pojasnila da nije dio ukrajinske vojske.

Nakon ove objave postalo je jasno da je priča o lijepoj ukrajinskoj misici koja se pridružila vojsci zapravo samo još jedan mit koji je nakratko zaživio na internetu.

Zbog toga portali Mondo i Kurir dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 21.3.2021.

Portal Mondo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article