ukrajinka-rat-lazna-vijest

Sukob ukrajinske i ruske vojske koji traje više od nedjelju, doveo je do toga da iz minuta u minut bivamo zatrpani brojnim informacijama koje stižu sa ratom zahvaćenog područja. Iako cijeli svijet pomno prati dešavanja u Ukrajini, činjenica je da do svakog pojedinca svakodnevno stižu i lažne informacije o ovoj temi.

Za kratko vrijeme imali smo priliku da uočimo i opovrgnemo lažne vijesti poput onih da je predsjednik Ukrajine Zelenski napustio zemlju, kao i da je vojska Ukrajine otkazala poslušnost državi.

Trend širenja dezinformacija uveliko se nastavio pa je tako portal IN4S.net objavio da je fotografija ranjene Ukrajinke zapravo „zapadna propaganda“ i da fotografija datira iz 2018. godine.

Naime, ovaj portal targetirao je viralnu fotografiju 52-godišnje Ukrajinke Olene Kurilo decidno tvrdeći da ona nije nastala prilikom nedavnog granatiranja Ukrajine od strane ruske vojske, pokušavajući tako da demantuju relevantne zapadne medije u čijim člancima se našla pomenuta fotografija.

Kao dokaz za svoju tvrdnju IN4S objavljuje sliku tvita u kojem se navodi da je fotografija povrijeđene žene nastala 2018. godine nakon eksplozije plinske boce. 

Pomenuti događaj iz 2018. godine nije sporan, međutim sporna je tvrdnja da je fotografija povrijeđene žene nastala tada. Razlog je jednostavan, fotografija nije nastala 2018. godine već 24. februara 2022. godine, na dan kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Ovu informaciju potvrđuje niko drugi do sami autor fotografije, Volfgang Švan.

Pored toga, treba napomenuti da je pomenuta fotografija prvi put svijetlost dana ugledala 24. februara kada je objavljena na Instagram profilu fotografa Švana.

Tvrdnja da fotografija potiče iz 2018. godine i da je nastala nakon eksplozije  plinske boce podijeljena je i na Fejsbuku.

Ovom temom bavio se i britanski BBC, jasno nagovještavajući da je fotografija povrijeđene Ukrajinke zloupotrebljena  kako bi se plasirale lažne vijesti.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice koje govore o porijeklu i nastanku fotografije povrijeđene žene, jasno zaključujemo da je ona aktuelna i da je nastala tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Imajući u vidu tu činjenicu postaje nam jasno da je portal IN4S zloupotrebio fotografiju i po ko zna koji put podijelio lažnu vijest, koja je između ostalog i objavljena na jednom Fejsbuk profilu.

Zbog toga članak IN4S-a kao i objava sa Fejsbuka dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article