Srpska karatistkinja preminula od teške bolesti, ne od vakcine

1375
vakcine-manipulisanje-cinjenicama

Da antivakseri i teoretičari zavjere ne biraju sredstva kako bi diskreditovali vakcine, naročito one protiv kovida, uvjerili smo se odavno.

Međutim, i pored takvog saznanja često bivamo iznova negativno iznenađeni pojedinim tvrdnjama koje, pored toga što su neistinite, izlaze iz okvira pristojnosti.

Takav primjer je objava Fejsbuk profila „Buđenje Naroda – Treći“, u kojoj se implicitno tvrdi da je vakcina uzrok smrti nedavno preminule bivše srpske karatistkinje Snežane Perić.

„Ko se ne probudi, ODE…. Dijeli budi TV drugima“, opis je fotografije na kojoj je medijski naslov o smrti Perić, od strane autora posta propraćen komentarom „Iznenada”, „efikasna“ i „sigurna“, čime se želi ukazati da su vakcine “krive” za tragičan ishod.

Tužnu vijest o smrti bivše 43-godišnje karatistkinje prenijeli su brojni srpski i regionalni mediji.

„Bivša karatistkinja Snežana Perić, udata Pantić, porijeklom iz Zrenjanina preminula je u Beogradu u 43. godini života, posle duge borbe sa bolešću“, objavio je Danas.rs.

O ovome je pisao i Hello Magazin.

„Preminula karatistkinja Snežana Perić: Supruga golmana Đorđa Pantića 6 godina vodila bitku sa opakom bolešću“, naslov je teksta u kojem je navedeno i da je nekoliko dana prije toga primljena u bolnicu. 

Pomenuti mediji objavili su od ranije poznat podatak da se Perić nažalost dugo godina borila sa opakom bolešću. 

Imajući u vidu tu činjenicu, jasno i nedvosmisleno možemo odbaciti zlonamjerne tvrdnje izrečene u Fejsbuk postu, kojima se insinuira da je uzrok smrti vakcina.

Zbog toga, ovaj post dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Objavu smo takođe ocijenili i kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

In this article