Grip nije nestao tokom koronavirusa, pa ni laži

879
grip-lazne-vijesti

Tvrdnje kojima se sugeriše da je virus gripa u posljednje dvije godine potpuno nestao, veoma su popularne u krugovima teoretičara zavjere koji žele staviti akcenat na dobro poznatu tezu o „nepostojećem koronavirusu“.

Takve navode raskrinkali smo više puta, ali i pored toga na Fejsbuku se ponovo može pročitati kako je uporedo sa pandemijom kovida, grip skroz nestao.

„Grafik kao slikovit prikaz kako je grip nestao u Americi od kad je počela korona i i dalje se nije vratio“, navodi se u Fejsbuk postu u kojem je objavljen grafik slučajeva virusa gripa u Americi.

Gugl pretragom fotografije grafika koji prikazuje slučajeve gripa od januara 2020. godine do marta 2021, dolazimo do članka objavljenog na sajtu drnathansbryan.com, koji uređuje američki doktor molekularne medicine.

„Svake godine, vijekovima, tokom kasne jeseni i rane zime počinje sezonska sezona gripa. Svake godine, decenijama, samo u SAD ima između 20 i 50 miliona slučajeva oboljelih od gripa. Jedini izuzetak je bio krajem 2020. i početkom 2021. godine kada je prijavljeno vrlo malo slučajeva gripa, kao što je prikazano iznad (grafik)“, stoji u članku koji je objavljen 4. novembra 2021. godine.

Da grip u SAD nije nestao tokom 2020. i 2021. godine potvrđuje i američki Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (CDC).

„Aktivnost gripa je bila neobično niska tokom sezone gripa 2020-2021, kako u Sjedinjenim Državama tako i širom svijeta, uprkos visokim nivoima testiranja. U periodu od 28. septembra 2020. do 22. maja 2021. u Sjedinjenim Državama, 1.675 (0,2%) od 818.939 respiratornih uzoraka testiranih u američkim kliničkim laboratorijama bilo je pozitivno na virus gripa. Nizak nivo aktivnosti gripa tokom protekle sezone doprinio je dramatično manjem broju obolijevanja od gripa, hospitalizacija i smrti u poređenju sa prethodnim sezonama gripa“, navodi se na zvaničnom sajtu CDC.

Na istom sajtu moguće je pratiti nedjeljne izvještaje o broju inficiranih gripom, kao i o broju pacijenata koji se od njega liječe u bolnicama.

Osim toga, demantovanjem navoda da je grip nestao, bavili su se u više navrata i najpoznatiji svijetski fact-checking sajtovi.

Sve navedeno jasno nam ukazuje na činjenicu da tokom pandemije korone virus gripa nije nestao u Americi, kao ni u ostatku svijeta. Pored toga, imali smo priliku da se uvjerimo i da grafik koji je objavljen u Fejsbuk postu ne potkrepljuje sporne tvrdnje.

Imajući to u vidu, Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article