Bivši direktor CIA-e nije priznao da američka vlada koristi “kemtrejls” 

370

Ako koristite društvene mreže, vrlo su male šanse da vas je zaobišla teorija o ispuštanju hemijskih ili bioloških štetnih supstanci po nebu koje truju svjetsku populaciju. 

Najčešće se takve aktivnosti pripisuju tajnim službama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i evropskim zapadnim državama. 

Tako se posljednjih dana na društvenim mrežama proširila tvrdnja, objavljena i na portalima Webtribune.rs, Epoha i Objektivno.net, o priznanju bivšeg direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) da nas ”prskaju iz aviona”. (1, 2, 3

“Bivši direktor CIA-e Džon Brenan, održao je govor u Savjetu za vanjske poslove USA, i u njemu je priznao, da je USA vlada angažirana u „ubrizgavanju aerosola u stratosferu” koje kako tvrdi, može da uspori ili zaustavi „klimatske promjene”. Dakle, svi mi koji smo vidjeli ove „kemijske staze“ svojim očima i tumačili ih tako,a koje su zato nazivali „Teoretičarima zavjere“, još jednom smo dokazali da smo u pravu,da nas prskaju iz aviona – namjjerno, i svi to udišemo”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka. 

Ovo navodno priznanje bivšeg direktora CIA-e, Džona Brenana datira od 2016. godine i videa kojim je dokumentovan njegov govor tokom, kako navodi i korisnik Fejsbuka u objavi, Savjeta za vanjske poslove SAD-a. 

Brenan se tokom govora osvrnuo na globalne bezbjednosne prijetnje. Međutim, tvrdnja da je priznao “angažovanost američke vlade u ubrizgavanju aerosola u stratosferu koje može da uspori ili zaustavi klimatske promjene” nije tačna. 

Bivši direktor CIA-e je zapravo govorio o prednostima i nedostacima jedne moguće klimatske intervencije koja tada bila u upotrebi, a nije ni sad. 

Konkretno, Brenan je istakao da nove tehnologije, čak i one koje bi mogle biti korisne čovječanstvu, mogu imati značajne spoljnopolitičke implikacije.  

Tokom govora, Brenan je kazao:  

„Još jedan primjer je niz tehnologija, koje se često zajednički nazivaju geoinženjeringom, koje bi potencijalno mogle pomoći da se preokrenu efekti zagrijevanja uslijed globalnih klimatskih promjena. Jedna koja je privukla moju ličnu pažnju je ubrizgavanje aerosoli u stratosferu, ili SAI: metod zasijavanja stratosfere sa česticama koje mogu pomoći da se sunčeva toplota reflektuje na isti način na koji to rade vulkanske erupcije. Program SAI bi mogao da ograniči globalno povećanje temperature, smanjujući neke rizike povezane sa višim temperaturama i obezbjeđujući svjetskoj ekonomiji dodatno vrijeme za prelazak sa fosilnih goriva”, kazao je bivši direktor CIA-e. 

U daljem govoru, Brenan je istakao potencijalne nedostatke korišćenja takvih vrsta tehnologije za klimatske intervencije. 

“Koliko god bilo obećavajuće, napredovanje u pogledu SAI bi takođe dovelo do niza izazova za našu vladu i međunarodnu zajednicu. Sa tehničke strane, smanjenje emisije gasova staklene bašte bi i dalje trebalo da bude zastupljeno u liniji sa SAI kako bi se pozabavila drugim efektima klimatskih promjena, kao što je zakiseljavanje okeana, jer SAI sama ne bi uklonila gasove staklene bašte iz atmosfere. Sa geopolitičke strane, potencijal tehnologije da promijeni vremenske prilike i koristi određenim regionima svijeta na račun drugih regiona mogao bi da izazove oštro protivljenje nekih nacija. Pojedini bi mogli iskoristiti prednosti SAI i odustati od svoje posvećenosti smanjenju ugljen-dioksida. Kao i kod drugih revolucionarnih tehnologija, nedostaju globalne norme i standardi koji bi usmjerili primjenu i implementaciju SAI i drugih inicijativa geoinženjeringa”, naveo je Brenan tokom govora. 

Stratosfersko ubrizgavanje aerosoli, odnosno SAI je metoda za rashlađenje klime i to ubrizgavanjem malih čestica, ili aerosoli, u atmosferu oko 10 milja iznad površine Zemlje, prenosi Poynter izjavu Krisa Filda, profesora Univerziteta Stanford i direktora univerzitetskog instituta za životnu sredinu Vuds. 

Ova tehnologija o kojoj je bivši direktor CIA-a govorio 2016. godine je još uvijek predmet izučavanja naučnika

Dakle, bivši direktor CIA-e tokom Savjeta za vanjske poslove nije priznao da američka vlada primjenjuje tehnologiju ubrizgavanja aerosoli u stratosferu ili da nas zaprašuju iz vazduha kako se tvrdi u medijskim i Fejsbuk objavama, već je ukazao na koji bi se način ona potencijalno primjenjivala u budućnosti. 

Objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Dodatno, ovaj sadržaj dobija i ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article