“Molim, šta ste rekli?” – Zelenski (opet) izvučen iz konteksta 

766

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, sastao se u Helsinkiju sa skandinavskim liderima, u okviru Nordijskog samita. To je bila prilika da sjevero/zapadni partneri još jednom osude rusku agresiju i najave dalju pomoć Ukrajini.  

Nekoliko dana prije samita, Zelenski je ugostio skandinavske medije u Kijevu. Kao i mnogo puta do sada, njegovo pojavljivanje pred kamerama bilo je povod za plasiranje dezinformacija.  

Zelenski je odgovarao na pitanja novinara oko sat i po. Jedno od njih na Fejsbuku je izrezano, loše prevedeno, izvučeno iz konteksta, kao i njegov odgovor: 

“Da niste predsjednik Ukrajine,biste li se borili u ovom ratu?…Mislim da,da… Sigurno bih bio,u Ukrajini i sigurno bih se,borio….Kao vojnik?Ja mislim,da”…. 

To je Ukrajinski predsjednik,odmahujući glavom i očito napušen”nečim”,rekao u intervjuu za Yle. 

Prije svega, pitanje nije glasilo “Biste li se borili u ovom ratu?”. 

Ono glasi: “Na koji način biste se borili…”. Na to Zelenski odgovara: “Definitivno bih bio u Ukrajini i sigurno bih se borio”. Nakon potpitanja novinara – da li bi bio vojnik, Zelenski odgovara sa: “Mislim da da”.  

Da li je i zašto predsjednik Ukrajine “odmahivao glavom” tokom odgovaranja na novinarska pitanja teško je zaključiti. Da li je bio “napušen nečim” – još teže. Ali, ovaj narativ se svakako naslanja na one stare, u kojima se potencira da Zelenski ima problema sa narkoticima, o čemu je Raskrinkavanje više puta pisalo

S obzirom na to i jasnu namjeru da se spornom objavom potencira pogrešan prevod, a Zelenskom pokušava spočitati da ne bi na prvu liniju fronta da nije predsjednik, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article