MMR vakcina ne uzrokuje oštećenje ili gubitak sluha 

678

Iako se iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) gotovo svakodnevno upućuje apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom, posebno imajući u vidu da je u susjednoj Srbiji zabilježeno obolijevanje od malih boginja, teoretičari zavjera ne odustaju od svog nauma – predstaviti MMR vakcinu u negativnom svijetlu.  

Redovni gost naših analiza i prepoznati teoretičar zavjere Saša Borojević podijelio je na Faceboku (ovdje i ovdje) tekst dnevnog lista “Alo” uz sljedeći opis: 

”23. april 2018. Današnji “ALO” – vakcina MMR, zbog koje terorišu decu i roditelje, navodi se kao jedan od glavnih uzroka gubitka sluha”.  

Članak, objavljen još 2018. godine, dostupan je na veb sajtu Pressreader. 

U pomenutom tekstu, autor članka se pozvao na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 

“Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da 360 miliona ljudi ima ozbiljno oštećenje sluha (5,3% svetske populacije). 
Osim toga, glavni uzroci gubitka sluha su: hronične infekcije uha, oštećenje unutrašnjeg uha, nakupljen ušni vosak, infekcije bubne opne, vakcinisanje protiv rubeole, boginja, zaušaka, meningitisa, mala težina na porođaju, neonatalna žutica i nedostatak kiseonika pri rođenju, prekomerna i i dugotrajna izloženost buci, lekovi kao što su antibiotici, diuretici, lekovi protiv karcinoma, pogoršanje sluha mogu da uzrokuju i toksini iz okoline”. 

Navedene tvrdnje nijesu tačne. 

SZO nije objavila podatak da je među glavnim uzrocima gubitka sluha vakcinisanje protiv rubeole, boginja, zaušaka, meningitisa, već suprotno.  
 
Naime, SZO je 2018. godine objavila publikaciju koja se opsežno bavila problemom oštećenja i gubitka sluha. 

U tom dokumentu je ukazano da je u nekim slučajevima gubitak sluha izazvala rubeola, a ne MMR vakcina, kako se to navodi u tekstu ALO-a i u objavi Borojevića.  

Takođe, u publikaciji (strana 14) se ističe da je ta infekcija u padu i to upravo zbog efikasnosti vakcina. 

“Postoje neki faktori rizika od gubitka sluha koji su u posljednje vrijeme pokazali poboljšanje trendova. 

Infekcija kongenitalna rubeola dobro je poznata da uzrokuje ozbiljni gubitak sluha kod novorođenčadi. Slično tome, postoje dokazi da gubitak sluha može biti direktan rezultat bakterijskih infekcija meningitisa kod djece. Obije ove infekcije imale su opadajuće stope u mnogim djelovima svijeta zbog novijih, efikasnijih vakcina, sa većim procentom imunizacije i širom geografskom pokrivenošću”, navedeno je u publikaciji SZO. 

Da SZO nije povezala MMR vakcinu sa oštećenjem i gubitkom sluha moguće je potvrditi i na osnovu izjava predstavnika te međunarodne organizacije.  

U tekstu Voice of America, službenica u Odjeljenju SZO za prevenciju gluvoće i gubitka sluha, Šeli Čada je istakla da, osim starosti, postoji još mnogo faktora koji utiču na oštećenje sluha. 

„To mogu biti faktori kao što su zarazne bolesti sa kojima se možemo susresti u djetinjstvu – rubeola ili zauške, meningitis ili infekcije uva. Mogu postojati faktori kao što su izlaganje glasnim zvucima, glasnoj muzici ili buci na radnom mjestu. Mnogi od ovih uzroka se mogu spriječiti, a rješavanjem njih možemo smanjiti ili minimizirati rizik od gubitka sluha“, rekla je Čada. 

U istom tekstu piše da SZO navodi da se oko 60 odsto slučajeva gubitka sluha kod djece može spriječiti.  

“Mjere podrazumijevaju imunizaciju djece protiv zaraznih bolesti, skrining i liječenje hroničnih infekcija uva, izbjegavanje upotrebe ljekova štetnih za sluh i kontrolu izlaganja glasnim zvucima i muzici”. 

Na vebsajtu američke Nacionalne biblioteke medicine su dostupni podaci da je posljednjih decenija zabilježeno nekoliko slučajeva djelimičnog ili potpunog gubitka sluha nakon imunizacije MMR vakcinom. Međutim, u većini navedenih slučajeva nije dokazano da su te osobe pretrpjele oštećenje ili gubitak sluha zbog vakcine koju su primili. Privremeni ili trajni gubitak sluha može biti jedna je od komplikacija infekcija koje MMR vakcina sprječava. 
 
O MMR vakcini i dezinformacijama i teorijama zavjere koje je neopravdano i bez činjeničnog utemeljenja prate prate više možete pročitati u našim posebnim analizama
 
Dakle, tvrdnja koju je iznijeta u dnevnim novinama ALO, o oštećenju ili gubitku sluha kao posljedici MMR-a, a koju je Borojević reciklirao nije tačna, zbog čega te objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere uslijed nedostatka naučnih dokaza da postoji uzročno-posljedična veza između MMR vakcine i oštećena sluha. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article