Ista laž, samo bez etiketiranja LGBT vojnika

1903
vodja-azova-lazna-vijest

Neke dezinformacije nalaze način da prežive na internetu bez obzira na to koliko puta se demantuju i označe kao neistine. Jedna od njih je i da Crna Gora šalje kontigent vojnika u Ukrajinu.

Sa oznakom, „hit dana“, na stranici Crnogorski heroji podijeljen je „skrinšot“ naslova:

Ova vijest originalno je potekla sa satiričnog portala Zicer, što smo objasnili ranije, kada smo raskrinkali tvrdnje pojedinih medija da Crna Gora u Ukrajinu šalje 10 vojnika od kojih je troje, navodno, gej.

Podsjećamo, Zicer je tada objavio izjavu izmišljenu zbog satire, a u kojoj im je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Milutin Đurović navodno rekao: „ Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koji proističu iz članstva. Mi nijesmo velika država i shodno našim mogućnostima, poslaćemo 10 vojnika i vojnikinja, od kojih su troje gej, što je veoma važno naglasiti i mi se time ponosimo“.

Ipak, Crna Gora niti je poslala, a još uvijek nije sigurno ni da će poslati vojnike u Ukrajinu.

Štaviše, u Crnoj Gori to pitanje nije došlo na dnevni red Savjeta za odbranu i bezbjednost, niti parlamenta koji o tome treba da odluči.

Dakle, u pitanju je lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article