Ista laž, samo bez etiketiranja LGBT vojnika

2479
vodja-azova-lazna-vijest

Neke dezinformacije nalaze način da prežive na internetu bez obzira na to koliko puta se demantuju i označe kao neistine. Jedna od njih je i da Crna Gora šalje kontigent vojnika u Ukrajinu.

Sa oznakom, „hit dana“, na stranici Crnogorski heroji podijeljen je „skrinšot“ naslova:

„Crna Gora šalje 10 vojnika da brane Ukrajinu od Rusa“

Ova vijest originalno je potekla sa satiričnog portala Zicer, što smo objasnili ranije, kada smo raskrinkali tvrdnje pojedinih medija da Crna Gora u Ukrajinu šalje 10 vojnika od kojih je troje, navodno, gej.

Podsjećamo, Zicer je tada objavio izjavu izmišljenu zbog satire, a u kojoj im je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Milutin Đurović navodno rekao: „ Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koji proističu iz članstva. Mi nijesmo velika država i shodno našim mogućnostima, poslaćemo 10 vojnika i vojnikinja, od kojih su troje gej, što je veoma važno naglasiti i mi se time ponosimo“.

Ipak, Crna Gora niti je poslala, a još uvijek nije sigurno ni da će poslati vojnike u Ukrajinu.

Štaviše, u Crnoj Gori to pitanje nije došlo na dnevni red Savjeta za odbranu i bezbjednost, niti parlamenta koji o tome treba da odluči.

Dakle, u pitanju je lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article