Bombardovanje bolnice u Mariupolju nije lažirano, niti je povrijeđena trudnica našminkana glumica

2408
pro-ruski-narativ

U moru dezinformacija koje svakodnevno prate dešavanja tokom ruske invazije na Ukrajinu česta meta su autentični i vjerodostojni video snimci i fotografije (zabilježeni u realnom vremenu, na mjestima širom zemlje ilustrujući razmjere i posljedice sukoba) koji se pokušavaju predstaviti kao lažni i kao dio antiruske propagande ili, kako se to često spočitava, sredstvo zapadnih sila/medija za ostvarivanje ličnih ciljeva kroz podršku Ukrajini.

Takve dezinformacije teže je prepoznati ukoliko potiču ili su potvrđene od strane državnih zvaničnika, institucija ili njihovih predstavnika.

To je slučaj sa člankom objavljenim na portalu Borba sa naslovom „Raskrinkana monstruozna laž: Azov odavno ispraznio porodilište, u ruševinama nije bilo trudnica”., koji je podijeljen i na njihovoj Facebook stranici. Tekst je objavio i portal In4s.

U tekstu se navodi:

“Ukrajinske vlasti plasirale su u javnost još jednu monstruoznu lažnu vijest – ovog puta Oružanim snagama Rusije pripisan je vazdušni napad na porodilište u Mariupolju. Porodilište su pritom odavno ispraznili neonacisti iz bataljona „Azov“ i u njemu nije bilo trudnica”.

Ovi navodi nijesu tačni, a to potvrđuju brojni dokazi sa terena.

U vazdušnom napadu ruskih oružanih snaga na porodilište i bolnicu u Mariupolju koji se dogodio 9. marta poginule su tri osobe, uključujući jedno dijete, dok je 17 osoba povrijeđeno.

Kako je došlo do širenja dezinformacija?

Rusko ministarstvo odbrane dan nakon napada negiralo je da su ruske snage bombardovale porodilište i dječiju bolnicu u ukrajinskom gradu Mariupolju optužujući Ukrajinu za “inscenirane provokacije”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekla da ukrajinski nacionalistički bataljon „Azov“ koristi porodilište u Mariupolju kao svoju bazu, prenio je Tanjug.

Ruska ambasada u Londonu je na svom Twitter nalogu iznijela tvrdnju da je bombardovanje ukrajinske bolnice od strane ruskih snaga lažirano, kako bolnica u to vrijeme nije radila, a da su sve povrijeđene trudnice na fotografijama glumice.

Foto: Printscreen

Ova, kao i još dvije objave ruskih ambasada, uklonjenje su sa Twittera jer su prekršena pravila korišćenja „negiranjem nasilnih događaja“, prenio je Istinomer.rs.

Tvrdnju da bolnica već duže vrijeme nije radila opovrgava apel za donaciju sredstava koju je bolnica objavila 2. marta. Istog dana agencija Associated Press (AP) objavila je da se mariupoljsko porodilište premjestilo u podrum kao privremeno sklonište tokom invazije. Na objavljenim fotografijama prikazani su pacijenti, kao i osoblje bolnice, što jasno demantuje navode da je bolnica bila prazna.

Kao što smo prethodno kazali, ni navodi da je povrijeđena trudnica prikazana na fotografijama, koje su nakon napada obišle svijet, zapravo glumica “koja je našminkana i dovedena pred kamere” nijesu tačni. Takođe, u spornim sadržajima se navodi da ona liči na manekenku i popularnu blogerku Marijanu Podgursku.

Žena sa fotografija je zaista iz Mariupolja i zove se Marijana Višegirskaja, a nakon što je preživjela napad rodila je kćerku.

Foto:AP

Nezavisna novinarka Olga Tokariuk potvrdila je da su rođaci porodilje uspjeli kratko da stupe sa njom u kontakt, da su potvrdili da je ona u dobrom stanju, kao i da je u Mariupolju jako hladno, te da bombardovanje ne prestaje.

U međuvremenu, žena koju je cijeli svijet vidio na nosilima je preminula, kao i njena novorođena beba.

Neistine oko “rastjeranih ljekara” i  zauzimanja porodilišta

U objavi koja je predmet ove analize dodaje se i sljedeće:

“Autor kanala „Rat protiv lažnih vijesti“ (Voйna s feйkami) navodi da porodilište nije radilo od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, te da su ljekare rastjerali militanti nacionalističkog puka koji je zabranjen u Rusiji – „Azov“.

Prije dva dana, 8. marta, sin jedne od radnica iz porodilišta rekao je u intervjuu za „Lenta.ru“ da su „krajem februara u porodilište gdje radi njegova majka došli ljudi u uniformi, rastjerali osoblje i u zgradi opremili položaje“…”

“Nema dokaza da su porodilište zauzeli radikali. Postoji mnoštvo video i fotografskih dokaza da su trudnice i medicinske sestre bile prisutne u bolnici u vrijeme ruskog napada”, navodi se u analizi faktčekerskog portala Polygraph.info.

Oni ocjenjuju i da se ruska propaganda često usredsređuje na grupe kao što je bataljon „Azov“, koji se nerijetko pojavljuje u neosnovanim teorijama zavjere.

Bataljon “Azov” je dobrovoljačka paravojna grupa osnovana 2014. godine. Od početka smrtonosnog sukoba na istoku bori se protiv pobunjeničkih grupa koje Rusija podržava u istočnoj Ukrajini. Puk je ozloglašen zbog svojih krajnje desničarskih stavova.

Naime, “Azov”, iako formalno dio ukrajinske Nacionalne garde, de fakto je privatna vojska koju je prvobitno finansirao oligarh Igor Kolomojski, piše Associated Press. Njegovi trenutni izvori finansiranja su nepoznati, a bataljon kaže da se oslanja na privatne donacije.

“Reći da je grupa Azov reprezentativna za ukupnu odbranu ili vladu Ukrajine je netačno, jer čini mali procenat ukupne vojne odbrane Ukrajine, a nacionalni sistem vlade Ukrajine je demokratski”, ocjenjuje faktčekerski portal Snopes.

Zbog činjenice da do bombardovanja jeste došlo, te da su u ruševinama zaista bili pacijenti i medicinsko osoblje ovaj sadržaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article