rat-u-ukrajini

Za dvije sedmice sukoba u Ukrajini, koju je oružano napala Rusija, Raskrinkavanje.me uradilo je gotovo 50 analiza, u okviru kojih smo istražili na stotine objava i članaka koje su plasirane na raznim portalima i društvenim mrežama, u najvećoj mjeri na Fejsbuku.

Ta tema je glavna u svim crnogorskim medijima. Informacije koje se svakodnevno plasiraju o toj, ratom pogođenoj zemlji mejnstrim mediji uglavnom su pažljivo prenosili, dok je stanje u onlajn sferi vrlo zabrinjavajuće. Kao i svaki oružani sukob, i ovaj je bez izuzetka, pun propagande i neistina, pa je zabilježen veliki broj dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjera. To smo u najvećoj mjeri, što je posebno simptomatično, pronašli kod dežurnih dezinformatora, koji su do momenta izbijanja rata, plasirali lažne vijesti o koronavirusu i vakcinama. 

Oni su se na temu rata preorijentisali već početkom februara, kada su rasle tenzije između te dvije zemlje, kao i broj „predviđanja“ o početku sukoba, u kome, prema pisanju nekih medija, učestvuju i Sjedinjene Američke Države, NATO, ali i Crna Gora, i to sa „gej vojnicima“.

Tekstovi sada, kao i tada, obiluju narativima kojima se pored lidera zvaničnog Kremlja, Vladimira Putina, veliča Rusija kao vojna i ekonomska sila, dok su se lideri zapada uglavnom predstavljali u nekom podređenom, negativnom položaju. Prisutan je izrazito pozitivan stav o toj zemlji, što prate senzacionalni naslovi, dezinformacije, pristrasno izvještavanje i manipulisanje činjenicama. 

Raskrinkavali smo dezinformacije koje dolaze sa obje strane u sukobu, dakle, sa ukrajinske ili proukrajinske i sa ruske. Međutim, one se ne mogu ni približno izjednačiti.

Razlog je to što zvanični Kremlj više od deset godina radi na svom strateškom konceptu koji se u literaturi naziva informacioni rat. Za potrebe tog koncepta uspostavljena je infrastruktura u brojnim zemljama, kao i mediji, rade fabrike botova, pripremaju se poruke i razvijaju narativi i prilagođavaju tržištima. Na drugoj strani, u Ukrajini, plasiraju se ad hok dezinformacije, prisutno je pristrasno izvještavanje i zapadnih medija, ali sveukupan obim nije ni približan.

Raskrinkane tvrdnje o Ukrajini

U najvećem broju analiza, raskrinkavali smo tvrdnje da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pobjegao iz zemlje i da se krije u nekim susjednim državama. O tome je gotovo svakog dana neko dezinformisao, pa je Raskrinkavanje.me samo o tome uradilo četiri analize. Oni koji su plasirali te lažne tvrdnje, iskoristili su dostupne materijale iz njegove prethodne, glumačke karijere, pa se išlo i do bizarnosti poput one da je pobjegao prerušen u ženu.

Kada je riječ o narativima, dominantan je da ‘Ukrajina ta koja čini zločine’, te da se u toj zemlji, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država razvija biološko oružje, o čemu smo pisali dva puta. Isticalo se da je ukrajinska vojska otkazala poslušnost državi, da ta država ubija svoje civile, o čemu su izvještavali pojedini novinari, specijalisti za ruske dezinformacije, kao i da njihov lider promoviše nacističke simbole. Zloupotrebljavale su se fotografije i video snimci, pa se tvrdilo kako ukrajinski vojnici civile drže kao štit i da sprečavaju njihovu evakuaciju.

Drugi narativ koji se ističe je da ‘Ukrajina ne postoji’, pa se plasirala tvrdnja da ta zemlja ‘nije registrovala granice’, gdje su dezinformatori navodili da je to podatak Ujedinjenih Nacija. Izmišljale su se izjave o tome kako je Ukrajina dio Rusije, što su kao citat pripisivali čuvenom njemačkom kancelaru, Otou fon Bizmarku.   

Pored toga što napadaju i negiraju Ukrajinu, s druge strane veličaju Putina, pa je u tom kontekstu on, ali i ‘Rusija svemoćna’. Kako su od prvog dana oružanog sukoba u Ukrajini suspendovani letovi, širila se dezinformacija da je ruska vojska očistila vazdušni prostor te zemlje. Neki su dezinformatori išli korak dalje, pa su ruske blindirane avione predstavljali sa isječcima snimaka iz video igrica.

Novi trend u tom svijetu je i to da su dezinformatori postali faktčekeri, gdje prepoznajemo četvrti narativ, da ‘zapadni mediji lažu’. U nekoliko navrata su napadali medije poput CNN-a i italijanskog TGCOM24

Ukrajina i Crna Gora

U tom moru dezinformacija, zabilježili smo i one koje su namijenjene domaćem, crnogorskom tržištu. I to u momentu dok iščekujemo formiranje Vlade, a u društvu imamo izraženu polarizaciju, objavljena je lažna vijest o tome da Savjet za odbranu i bezbjednost šalje 120 vojnika u Ukrajinu, ali i dezinformacija da je Crna Gora protjerala ambasadora Rusije u Crnoj Gori.

Lažnu vijest o slanju vojnika u Ukrajinu objavio je portal IN4S, koji se pozvao na više izvora u Vladi. Taj portal, prema nedavnom istraživanju Centra za demokratsku tranziciju, ne nalazi se u evidenciji medija, pa su zvanični podaci o njegovom vlasništvu nedostupni. Iako u impresumu iz nekog razloga stoji da je glavni i odgovorni urednik ovog medija Félix Savón, u javnosti je poznato da je urednik zapravo Gojko Raičević. On se kao ovlašćeno lice navodi u NVO IN4S, što smo provjerili u evidenciji aktivnih NVO.

IN4S, Sputnjik, kao i brojni drugi portali kojima je sada ipak sužen prostor za lažne vijesti, koriste druge kanale za plasiranje narativa Kremlja. Bilježi se trend migracije dezinformatora na Telegram aplikaciju, koja ima veoma napredan sistem enkripcije, što znači da operateri ne mogu da pristupe porukama korisnika. Značajan rast čitanosti bilježi stranica “Bunt je stanje duha”, koja sada ima preko 42 hiljade pratilaca. Zbog poruka u kojima se nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića pozivalo na izazivanje haosa u državi, ta stranica je bila, odnosno, njeni administratori pod istragom Uprave policije i tužilaštva.  

Sve te narative Kremlja je, može se reći, prihvatio određeni broj građana Crne Gore, koji podršku toj zemlji izražavaju na ulicama nekoliko gradova. Na tim skupovima prisutni su pripadnici nekih srpsko-ruskih organizacija, od kojih su pojedine bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zabilježeno je da nose transparente  “Srbi u Crnoj Gori, Rusi u Ukrajini” i “Moli se Bogu, drži se Rusije”, ali i ruske i Srpske trobojke, četničku i zastavu ruske imperije. 

S druge strane, zabilježeno je više protestnih šetnji protiv rata, u nekoliko gradova u kojima građani Crne Gore podržavaju Ukrajinu i njene građane i prikupljaju potrebnu pomoć. Cetinje je čak jedini grad u regionu gdje se takvi skupovi održavaju svakog dana. Oni se završavaju ispred zgrade nekadašnjeg ruskog poslanstva, uz ukrajinsku himnu i minut ćutanja za žrtve rata u toj zemlji.

In this article