Kiril nije rekao da Ukrajinu treba uništiti kao nacistički Rajh

2158
kiril-lazna-vijest

Dok rat u Ukrajini i dalje bjesni, a narod u toj zemlji napušta svoje domove pred ruskom agresijom, ne jenjavaju ni medijske spekulacije i navala lažnih vijesti. Mada su dezinformacije uglavnom rezervisane za tabloide, često se desi da i kredibilni mediji prenesu lažnu vijest, sve teže razlikujući šta je laž, a šta istina. Ovoga puta neistina je objavljena na račun Rusije, odnosno njihovog mitropolita. Više medija objavilo je da je Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril u govoru pred vojskom pozvao na uništenje Ukrajine.

“Patrijarh Kiril: Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Rajh” glasi naslov na portalu Analitika. 

U objavljenom tekstu, u kojem se Analitika poziva na RIA novosti piše:

“Jednom smo slomili kičmu fašizmu, uradićemo to ponovo“, kazao je dodajući da Ukrajina jednom mora biti uništena kao nacistički Rajh.

Informaciju su prenijeli i Danas, CDM, Standard, b92, alo.rs

Osim što se ni na sajtu portala RIA novosti ne može pronaći vijest na koju se regionalni mediji pozivaju, ni na portalima, ni Jutjub kanalima ruske pravoslavne crkve, nema naznaka da je Kiril to rekao.

U video snimku liturgije na koju se pozivaju mediji, Kiril jeste rekao: Jednom smo slomili kičmu fašizmu, uradićemo to ponovo i to se može vidjeti na 18:11. Ipak nigdje  se u njegovom govoru ne pominje Ukrajina, niti nacistički Rajh.

U transkriptu objavljene izjave, takođe nema Ukrajine, niti Rajha. 

Da je riječ o lažnoj vijesti, upozorio je i crnogorski DFC, navodeći da Kiril ni u jednom trenutku ne pominje Ukrajinu tokom svog govora. 

Dakle, u pitanju je lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

__

Edit 6.4.2022.

Portal Analitika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article