Bratić nije izbrisala crnogorski grb sa školskog izvještaja

1431

Od izbora nove crnogorske Vlade decembra prošle godine, mnoge odluke izvršne vlasti nailazile su na osudu. Dio javnosti Vladu smatra “anticrnogorskom” i sklon je da povjeruje mnogim manipulacijama vezanim za izvršnu vlast.

Tako je i nedavna informacija da je resor Vesne Bratić izbrisao crnogorski grb sa izvještaja o uspjehu učenika na kraju klasifikacionog perioda zvučala donekle realno i tačno. Međutim…

Portal Aktuelno.me u objavljujući pomenutu informaciju, pita „dokle seže samovolja Hercegovke koja mrzi sve crnogorsko“:

„Na izvještajima o uspjehu učenika na kraju klasifikacionog perioda u crnogorskim školama, više nema grba Crne Gore! Tako je neformalno odlučilo jedno od ministarstava na čijem je čelu ministarka Vesna Bratić. To je samo još jedan od primjera anticrnogorskog djelovanja ove žene kojoj je bivši crnogorski režim omogućio da se nestani u Crnoj Gori i dobije posao, a  sa novom apostolskom vlašću – i ministarsko mjesto“ navodi se u tekstu ovog portala, koji je podijeljen i na fejsbuk stranici.

Istu informaciju, objavio je i portal CdM, pozivajući se na objave sa društvenih mreža, a tekst je takođe podijeljen na fejsbuku.

„Društvenim mrežama kruži fotografija navodnog Izvještaja o uspjehu učenika na kraju Prvog klasifikacionog perioda, koje je kako je objavljeno na Twitteru izdala Druga osnovna škola u Budvi. Sporno je što na Izvještaju nema grba Crne Gore. V.D. direktorica škole Nataša Radonić i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, najavljuju da će ispitati slučaj“ piše u tekstu CdM.

Međutim, informacija nije tačna, što je Pobjedi potvrđeno u ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

„Vršilac dužnosti direktora Natasa Radonić, nije potpisivala do sada nijedan izvještaj o postignuću učenika na prvom klasifikacionom periodu“ – rečeno je iz tog resora.

Ministarstvo je saopštilo da nijedan izvještaj nije dat bez državnog grba, odnosno da se koriste formulari koje šalje Zavod za školstvo Crne Gore i da će slučaj istražiti.

Dakle, pomenuta informacija portala Aktuelno.me dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.