Snimak žene koja odbija da sjedi pored nevakcinisane osobe je zapravo kratki film

Na Facebooku je početkom novembra objavljen video…

64

Na Facebooku je početkom novembra objavljen video uz opis korisnika:„OVAKO IZGLEDA DISKRIMINACIJA U AVIONU“. Video je samo kod ovog Facebook korisnika pogledan više od 12.000 puta.

Snimak prikazuje ženu u avionu koja ne želi da sjedne pored nevakinisanog putnika. U titlovanom video snimku se vidi kako se žena svađa sa stjuardesom, govoreći joj da nevakcinisani putnik ugrožava njena prava i bezbjednost. Nakon rasprave sa stjuardesom uključuje se i pilot, koji, uz aplauz putnika, primorava ženu da napusti avion:

„Gospođo, znam koliko je danas letenje izazovno, ali u mom avionu neće biti diskriminacije. Vakcinisani ili nevakcinisani, treba da poštujemo jedni druge. A pošto očigledno imate problem sa tim, molim vas da napustite avion“.

Iako ovaj snimak, koji je masovno dijeljen društvenim mrežama i titlovan na više jezika, izgleda kao amaterski snimak napravljen telefonom jednog od putnika iz aviona – ipak nije autentičan. Incident prikazan u videu je isceniran. Snimak je izvorno objavljen 1. novembra na Facebook nalogu američkog influensera Princa Ea, čije je pravo ime Ričard Vilijams, i koji se bavi proizvodnjom viralnih video snimaka. U opisu ovog videa piše da je „u zabavne svrhe“.

Na Twitter nalogu sajta za proveru činjenica i prevara HoaxEye piše da snimak ima stranicu na sajtu IMDB.com. IMDB je globalno poznata internet baza podataka o filmovima, rediteljima, glumcima i producentima, a ovaj video se tu nalazi pod naslovom „Covid Flight“ i piše da ga je režirao Jamie Hull-Greenwood, a da su producenti Jake Cauty i Princ Ea. U ulozi pilota pojavljuje se Sean Pogmore, dok ljutu putnicu glumi Diana Winter.

Greenwood je objavio selfi fotografije sa snimanja u avionu na svom Instagram nalogu 27. oktobra, a prije nego je nalog postao privatan, AFP je napravio skrinšotove postova. U jednom od postova u pozadini se vide pilot, putnik i stjuardesa sa Facebook snimka, a Greenwood uz fotografiju piše da je riječ o snimanju za Princa Ea, režiranju mikro kratkog filma.

Španski javni radio i televizijski servis RTVE uočio je i nekoliko rezova u videu, naglašavajući neke nedosljednosti u postavljanju priloga između rezova, kao i da je video nastao montiranjem dva snimanja. Prenose i riječi pilota jedne španske avio-kompanije, koji kaže da se čak i ne radi o pravom avionu, već o modelu koji bi, zbog svog oblika i veličine, mogao biti Boing 727, i čiji bi originalni trup mogao da se koristi za obuke ili snimanja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Zbog činjenice da originalni video nije nastao sa ciljem manipulacija, objavu ocjenjujemo i kao satiru. Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

18/11/2021

Ocjena:

Dezinformacija, Satira