Snimak žene koja odbija da sjedi pored nevakcinisane osobe je zapravo kratki film

1247

Na Facebooku je početkom novembra objavljen video uz opis korisnika:

„OVAKO IZGLEDA DISKRIMINACIJA U AVIONU“. Video je samo kod ovog Facebook korisnika pogledan više od 12.000 puta.

Snimak prikazuje ženu u avionu koja ne želi da sjedne pored nevakinisanog putnika. U titlovanom video snimku se vidi kako se žena svađa sa stjuardesom, govoreći joj da nevakcinisani putnik ugrožava njena prava i bezbjednost. Nakon rasprave sa stjuardesom uključuje se i pilot, koji, uz aplauz putnika, primorava ženu da napusti avion:

„Gospođo, znam koliko je danas letenje izazovno, ali u mom avionu neće biti diskriminacije. Vakcinisani ili nevakcinisani, treba da poštujemo jedni druge. A pošto očigledno imate problem sa tim, molim vas da napustite avion“.

Iako ovaj snimak, koji je masovno dijeljen društvenim mrežama i titlovan na više jezika, izgleda kao amaterski snimak napravljen telefonom jednog od putnika iz aviona – ipak nije autentičan. Incident prikazan u videu je isceniran. Snimak je izvorno objavljen 1. novembra na Facebook nalogu američkog influensera Princa Ea, čije je pravo ime Ričard Vilijams, i koji se bavi proizvodnjom viralnih video snimaka. U opisu ovog videa piše da je „u zabavne svrhe“.

Na Twitter nalogu sajta za proveru činjenica i prevara HoaxEye piše da snimak ima stranicu na sajtu IMDB.com. IMDB je globalno poznata internet baza podataka o filmovima, rediteljima, glumcima i producentima, a ovaj video se tu nalazi pod naslovom „Covid Flight“ i piše da ga je režirao Jamie Hull-Greenwood, a da su producenti Jake Cauty i Princ Ea. U ulozi pilota pojavljuje se Sean Pogmore, dok ljutu putnicu glumi Diana Winter.

Greenwood je objavio selfi fotografije sa snimanja u avionu na svom Instagram nalogu 27. oktobra, a prije nego je nalog postao privatan, AFP je napravio skrinšotove postova. U jednom od postova u pozadini se vide pilot, putnik i stjuardesa sa Facebook snimka, a Greenwood uz fotografiju piše da je riječ o snimanju za Princa Ea, režiranju mikro kratkog filma.

Španski javni radio i televizijski servis RTVE uočio je i nekoliko rezova u videu, naglašavajući neke nedosljednosti u postavljanju priloga između rezova, kao i da je video nastao montiranjem dva snimanja. Prenose i riječi pilota jedne španske avio-kompanije, koji kaže da se čak i ne radi o pravom avionu, već o modelu koji bi, zbog svog oblika i veličine, mogao biti Boing 727, i čiji bi originalni trup mogao da se koristi za obuke ili snimanja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Zbog činjenice da originalni video nije nastao sa ciljem manipulacija, objavu ocjenjujemo i kao satiru. Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.