Jelovac u bolnici zbog moždanog udara, nema riječi o posljedici vakcinacije

1893

Antivakseri koriste svaku priliku da šire razne dezinformacije i ne zaobilaze ni svijet sporta, pa su često na udaru sportisti kojima iz bilo kog razloga da pozli, kreatori teorija zavjere koriste priliku da diskredituju proces vakcinacije protiv koronavirusa.

Na Fejsbuku objavljena je informacija da se srpski košarkaš Stevan Jelovac onesvijestio na treningu, te da je hitno prebačen u bolnicu. Tu informaciju prati sljedeći komentar:

“JOŠ jedan INFARKT!!! Šta li su ovi sportisti radili ove godine što nisu ranije, pa ih srčke izdaju?? Pitam za tetku… budite TV drugima.

“Cepaju sportiste (najzdraviije ljude) INFARKTI kao da imaju 80+

Poslednjih par meseci padaju ko zrele kruške!”

Šta se zapravo dogodilo?

Srpski košarkaš, Stevan Jelovac prije nekoliko dana onesvijestio se na treningu AEK-a i hitno je prebačen u bolnicu. Kako je saopšteno iz njegovog kluba, stanje je stabilno, ali i dalje kritično.

“Naš košarkaš je pretrpio jak moždani udar… Molimo vas, ipak, da vaše novinske izvještaje dajete s dozom diskretnosti i koristite stručnu terminologiju, kako ne bi u javnosti kružile pogrešne informacije. One bi dodatno zakomplikovale situaciju”, saopšteno je iz AEK-a.

Korisnik Fejsbuka koji je objavio status, poznat je po mnogim dezinformacijama i lažnim vijestima koje širi na profilu i koje se u najvećoj mjeri odnose na koronavirus i vakcinaciju. U gorenavedenom statusu je, koristeći manipulativna pitanja i tvrdnje, pokušao insinuirati da je to što se dogodilo košarkašu Jelovcu posljedica vakcinacije, što potkrepljuju i komentari u nastavku.  

Da za takve tvrdnje nema mjesta, jasno je iz saopštenja njegovog kluba, grčkog AEK-a, u kome stoji i da je riječ o moždanom, a ne srčanom udaru, što se tvrdi u statusu.

Slične manipulacije raskrinkavali smo i u ranijem periodu, što možete pročitati ovdje, ali i ovdje.

Uzimajući sve u obzir, ovu objavu ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“.

Nju dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.