Brđanin nije smijenjen, naročito ne zbog šverca kokaina

1430

Prošlonedeljni događaji na Cetinju koji su prethodili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija uzburkali su crnogorsku javnost.

Svjedočili smo brojnim incidentima, izazvanim kako od građana, tako i od strane pripadnika bezbjednosnih službi.

Ono što je takođe bilo primjetno jeste čitav niz lažnih vijesti koje su pratile višednevne događaje.

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, dezinformacije su se velikom brzinom širile putem medija ali i društvenih mreža.

Primjer za to je objava fejsbuk stranice Fakt.me, koja je profilisana kao medij, koji doduše zvanično ne postoji i nema svoj veb sajt.

„Brđanin je izdao. Kako FAKT ekskluzivno saznaje Zoran Brđanin je smijenjen zbog direktne umiješanosti u šverc kokaina i izmđu ostalog odbijanja direktnog naređenja od Premijera Krivokapića! Dolje izdajnici!!! Fakt.me, vaše pravo da znate istinu“, navodi se u objavi ove stranice koja je napravljena i aktivirana par dana uoči ustoličenja Joanikija i na kojoj se dnevno plasira veliki broj sumnjivih informacija.

Informaciju o navodnoj smjeni Brđanina u noći između subote i nedjelje objavili su brojni crnogorski portali, međutim te vijesti su brzo uklonjene, čak i prije saopštenja Uprave policije u kojem je pojašnjena situacija.

U nedjelju ujutru, na svom zvaničnom tviter nalogu oglasili su se povodom pomenutih tvrdnji i iz Uprave polcije.

„Nikakvih promjena u menadžmentu Uprave policije nije bilo. Svi djelujemo kao jedan tim“, jasno su poručili iz policije.

Dan kasnije, na svom sajtu, Vlada Crne Gore objavila je zajedničko saopštenje Ministarstva unutaršnjih poslova i Uprave policije koje potpisuju njihovi čelni ljudi, Sergej Sekulović i Zoran Brđanin, što potvđuje da nema govora o smjeni prvog čovjeka policije.

Ako je ikakve dileme bilo, ona je otklonjena nakon objave potpredsjednika Vlade i koordinatora bezbjednosnih službi Dritana Abazovića, koji je na svom tviter nalogu podijelio fotografiju menadžmenta Uprave policije, na kojoj se nalazi Zoran Brđanin.

Imajući u vidu direktne i indirektne poruke, koje jasno nagovještavaju da u vrhu Uprave policije nije bilo smjena, te da je prvi čovjek te službe i dalje Zoran Brđanin, objavu stranice Fakt.me, označavamo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.