Terorizam kao pojava koja je odnijela veliki broj života u svijetu sa pravom je u fokusu medija. Ipak, pristrasni i nepouzdani mediji često iskrivljuju činjenice pokušajima da terorizam “pripišu” zajednici, državi ili naciji koju smatraju za neprijatelja.

Učešće potpredsjednice Vlade Srbije i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković na ministarskom sastanku  Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države –ISIL/DAEŠ u Rimu regionalni mediji su iskoristili da plasiraju informacije da je na “Kosovu rođen džihad”, kao da je riječ o pojavi novijeg datuma.

Tako je portal “Nacionalist” objavio tekst  pod naslovom:

“Džihad je rođen na Kosovu:Sada prijete Evropi , a niko ih ne kontroliše! Borili se za islamsku državu, šta je sledeći cilj”.

Iako se iz naslova teksta može zaključiti da su na Kosovu tek nedavno pojavili ekstremisti koji su ratovali na strani Islamske države (ISIS) i za koje se vezuje pojam džihada, činjenice govore drugačije.

Prvo, u tekstu se ne može naći informacija koja upućuje da je u nekom skorijem periodu  “Džihad rođen na Kosovu” i da ga nema ko kontrolisati.

Drugo, na Kosovu su još u avgustu 2014.godine u velikoj akciji u dva dana uhapšena 43 islamska ekstremista o čemu je pisao Dojče Vele.

“Okidač za najveću akciju hapšenja na Kosovu, nakon rata 1999. godine, bio je grozan i varvarski: kosovski džihadista Lavdrim Muhadžeri, koji se u Siriji bori za Islamski Državu (IS), na svom Fejsbuk nalogu je postavio nekoliko fotografija na kojima se vidi jedan devetnaestogodišnjak, prije i nakon što mu je odsječena glava”,navodi Dojče Vele.

Akcija hapšenja iz 2014. demantuje i navode iz naslova Nacionalista da džihadiste niko ne kontroliše, a upravo je i Globalna inicijativa za borbu protiv islamske države osnovana sa namjerom da se suprotstavi džihadistima na svjetskom nivou.

U saopštenju koje je 30. avgusta izdao američki Stejt department, navodi se da koalicija i njeni partneri “ostaju odlučni neprijatelji tzv. Islamskoj državi”, kao i da su fokusirani da se “suprotstave ograncima ISIS-a, uključujući ISIS-K (Khorasan), i da identifikuju i izvedu njihove članove pred lice pravde”,prenosi Radio Slobodna Evropa

Vijest o sastanku u Rimu sa naslovom “Džihad Kosovo”, je najprije objavio portal “Vesti”, da bi ga potom preuzeo portal IN4S sa identičnim naslovom, da bi na kraju Nacionalist prenio isti tekst od crnogorskog portala sa svojim iskonstruisanim naslovom .

Pošto je činjenica da na Kosovu djeluju džihadisti, ali da su se pojavili godinima ranije  i da nije riječ o pojavi novijeg datuma na što upućuje “Nacionalist” u svom naslovu ovu objavu ocjenjujemo kao “dezinformaciju”. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.