Piloti udaljeni sa dužnosti a ne smijenjeni

1544

Vijest o dvojici pilota aviohelikopterske jedinice MUP-a Crne Gore, koji su zbog stava da ne postoje bezbjednosni uslovi za aktivnost helikoptera, odbili da na Cetinje prevezu patrijarha i mitropolita SPC, Porfirija i Joanikija, velikom brzinom se proširila u domaćim i regionalnim medijima.

Ovu informaciju potvrdio je za Javni servis direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP Crne Gore, Miodrag Bešović.

Ta tema zainteresovala je crnogorske medije, pa je tako portal Borba objavio informaciju da je Bešović smijenio dva pilota MUP-a koji nisu izvršili zadatak.

„Šef Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović iz DF-a smijenio je dva pilota koji su odbili da prevezu Patrijarha Porfirija i Mitropolita Joanikija na ustoličenje na Cetinje, saznaje BORBA“, navodi se u članku uz tvrdnju da je Bešović odmah reagovao i smijenio pilote, čime je kako kažu, spriječio opstrukciju unutar sistema.

Ovu vijest brzo je prenio portal In4s.net, ali između ostalog i portali Informer, Glassrpske, Avaz, RTVBN, Nezavisne, Slobodna Dalmacija, Index.ba i Srbija Danas.

Iako je vrlo moguće da će nakon svojih postupaka dvojica pilota crnogorskog MUP-a biti smijenjeni, za sada ta informacija nije potvrđena sa bilo koje zvanične adrese.

Vraćajući se korak unazad na izjavu Miodraga Bešovića za RTCG, možemo pročitati da je on potvrdio da su protiv njih „preduzete sve pravne radnje u skladu sa zakonom“, što svakako ne znači da su smijenjeni.

Da piloti nisu smijenjeni, već suspendovani, potvrđuje i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, Zoran Miljanić.

„Dva pilota koja su odbila da prevezu mitropolita Joanikija na Cetinje su suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede dužnosti“, kazao je Miljanić za TVCG, a prenio portal Pobjeda.

Da su piloti suspendovani i da se protiv njih trenutno vodi postupak, potvrđeno je iz MUP-a portalu Antena M.

Imajući u vidu činjenice da suspenzija, što podrazumjeva udaljavanje sa radnog mjesta dok traje postupak, nije isto što i smjena, zatim izjave čelnih ljudi MUP-a, koji potvrđuju da se protiv pilota vodi postupak, kao i izostanak zvaničnog saopštenja o navodnoj smjeni, biva jasno da je tvrdnja portala Borba, da su piloti smijenjeni, netačna i neutemeljena.

Zbog toga vijest koju je taj portal objavio, a prenijeli mnogi drugi u Crnoj Gori i regionu, dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.