Potpredsjednik DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, ponovo je meta dezinformatora na društvenim mrežama. Sada, zbog njegove navodne popisnice. 

Na Fejsbuku (1, 2) i na X-u pojavio se printscreen, iznad kojeg se može naslutiti da je riječ o zvaničnom nalogu Vukovića na društvenim mrežama. Radi se o popisnici u koju je Vuković navodno upisao da je Srbin, pravoslavne vjere, te da mu je maternji jezik srpski, kao i da srpskim govori. Objavu prate opisi poput:  

Krv nije voda 

No šta, svi se vratili na fabrička 

Za nekoliko dana, ispod objava u kojima je navodna Vukovićeva popisnica, zabilježeno je nekoliko stotina lajkova i desetine komentara.  

Međutim, Vuković je ubrzo uklonio sve sumnje i reagovao je na X-u. On kaže: 

Prljava popisna kampanja, koja podrazumijeva i korišćenje falsifikata je na vrhuncu! 
Ivan Vuković je Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom.  
Toliko, vjerujem, znamo. 

I prije popisa, nekadašnji gradonačelnik Podgorice bio je na meti poznavalaca fotošopa. Na dan održavanja predsjedničkih izbora portal Nacionalist iznio je niz apsurdnih tvrdnji, a jedna od njih je bila i ta da je Vuković prebijen. Kao dokaz, priložili su fotografiju koja je nastala godinu prije, a koja je lošom montažom trebalo da predstavi podlive na Vukovićevom licu. Raskrinkavanje je demantovalo te navode. 

Objava kojom se tvrdi da se potpredsjednik DPS-a na popisu izjasnio kao Srbin koji piše srpskim jezikom, uz fotografiju njegove navodne popisnice dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article