Vještačkom inteligencijom do narativa o “lošem Zapadu” 

473

Narativ o iskrivljenim vrijednostima koje nam dolaze sa Zapada najčešće se propagira objavljivanjem informacija o lošem obrazovnom sistemu koji djecu vaspitava u pogrešnom smjeru. 

Na Fejsbuk nalogu za koji smo više puta dokazali da objavljuje dezinformacije i lažne vijesti, ovog puta su podijeljene fotografije koje djeluju da su nastale u nekoj vaspitnoj ustanovi, uz komentar: 

“Škole su odavno postale opasna mesta za našu decu. To vam je Amerika, a počeli su sa Noći veštica a došli do toga sa objave plus da se uče raznim devijacijama, uče ih da menjaju polove, da tuže roditelje, da imaju svoja prava, vode ih na pederluk balove i šetnje. Uskoro i kod nas. A uskoro će prosvetne radnike zameniti i hologrami i/ili roboti tako da bi škole kao takve možda trebalo i ukinuti. To su ustanove za pravljenje budućih robova, nauče ih da psuju, da se tuku, puše, piju, drogiraju se, sve ono što je loše i nafiluju ih beskorisnim znanjem tipa – algoritmi, binomi, sinus i kosinus, pa najveća reka u Mozambiku i slično”, napisao je korisnik Fejsbuka u objavi. 

Na svakoj fotografiji, u donjem desnom uglu, istaknut je autor fotografija – The Pumpkin Empress. 

Autor dijeli svoje radove na Fejsbuku, Instagramu i Tik Toku, gdje je više puta potvrdio da su fotografije koje se dijele nastale korišćenjem softvera koji se zasniva na vještačkoj inteligenciji (eng. artificial intelligence – AI). 

Autor je, u objavi na Fejsbuk stranici od 9. maja, naveo da su ga kontaktirali novinari povodom te serije fotografija, kako bi utvrdili njihovu autentičnost. 

Uz opasku da istraže internet i saznaju više o vještačkoj inteligenciji, autor je objasnio da su fotografije nastale uz pomoć programa Midjourney, a da “čudovište” koje se se povezuju sa satanizmom nije ni đavo, ni sotona. 

“Ovo će biti poslednji put da objašnjavam. Ne razgovaram više sa reporterima, novinarima itd. Evo jednog od upita koje sam dobio. To je AI. Ne, to nisu fotografije koje su stvarno zabilježene. One su generisane samo iz zabave. Baphomet nije ni vrag, nije sotona. Nije bilo djece kojoj je naškođeno, jer je sve kompjuterski generisano. Midjournei je napravio ove slike za mene”, naveo je autor slika u objavi. 

Vizuelni sadržaj koji nastaje zahvaljujući vještačkoj inteligenciji definitivno je inovacija koja nas je zamislila i zapitala o granicama tehnologije. Kako je kompjuterski generisan sadržaj zloupotrijebljen u cilju dezinformisanja, pisali smo i u našoj analizi, a jasno je da je ovo još jedan primjer. 

Zbog činjenice da je izostavljen kontekst kako su fotografije nastale, te da su povezane sa narativom o “lošim vrijednostima sa Zapada”, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article