Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu nije predvidjela pandemiju

2245

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu nije predvidjela pandemiju

Teorije zavjere i lažne vijesti o koronavirusu, često kruže i na društvenoj platformi YouTube…

Na fejsbuku je početkom avgusta podijeljen video koji je ispraćen sljedećim tekstom:

Trominutni video „Događaj iz 2012. godine predvidio sve! Bolnica, kreveti, đavo, znak korone..“ preuzet je sa YouTube kanala „Malamedia“ na kome se može naći dosta sadržaja o navodnim raznim misterijama i teorijama zavjere. Taj video je do danas imao 10.581 pregled.

Potencijalnim konzumentima ovog sumnjivog sadržaja se objašnjava da je peformans otvaranja Olimpijskih igara „jako čudan“, te da arena u kojoj se dešavao predstavlja ogromnu bolnicu sa puno doktora, pacijenata i bolničkih kreveta što podsjeća na današnje kovid bolnice širom svijeta.

Dodaje se da je najzanimljiviji detalj da kada se arena gleda iz vazduha jasno se može  primijetiti oblik koronavirusa, što je to bio povod za snimanje videa.

originalnom video snimku ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu  koji iz vazduha prikazuje arenu stadiona  vidi se da ona nema oblik  koronavirusa i da se ne pojavljuje lik britanskog premijera Borisa Džonsona već je riječ o jednom od likova iz britanske dječje literature o ‘’Alisi u zemlji čuda, Kraljici Srca’’, kako piše portal za provjeru činjenica Myth Detector.

Dio performansa posvećenog jednom od najpopularniijih djela dječje literature najavljuje autorka romana Džoana Rouling. Nema ni kaveza za životinje kako se tvrdi u spornom  video snimku.

Lažnim tvrdnjama sa fejsbuka da ceremonija Olimpijskih igara u Londonu simbolično previđa pandemiju koronavirusa bavio se i Rojters :

Ovu  objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest jer performans posvećen britanskoj dječjoj literaturi i Nacionalnoj zdravstvenoj službi te države nije predskazao pojavu koronavirusa. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article