Dezinformacije o slabljenju EU i njenom navodnom raspadu sve češće zauzimaju mjesto u regionalnim medijima.

Portal Alo objavio je 1. marta tekst

U ovom tekstu je prenijeta izjava češkog poslanika, predsjednika partije Sloboda i direktna demokratija, koji je „priznao“ da se EU raspada. Alo piše:

Okamurinu izjavu izvorno je objavio Sputnjik, koji je u naslovu naglasio da se radi o izjavi parlamentarca, a ne zvaničnom stavu jedne države. 

Prenesena izjava češkog poslanika ne predstavlja sporan dio objave portala Alo, već je to njen senzacionalistički naslov, koji ne odgovara sadržini teksta u smislu tačnosti informacije. Ovakvim naslovom se implicira da je stav o navodnom raspadu EU i diktaturi zvaničan stav Češke, države članice EU. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o državnoj politici, već o mišljenju pojedinca, predstavnika opozicione partije SPD, koja u Donjem domu češkog parlamenta ima 22 poslanika od ukupno 200.  

Zbog neutemeljene tvrdnje izrečene u naslovu teksta, da je jedna od članica priznala da se EU raspada, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom su tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Alo: Dezinformacija