Dezinformacije o slabljenju EU i njenom navodnom raspadu sve češće zauzimaju mjesto u regionalnim medijima.

Portal Alo objavio je 1. marta tekst

U ovom tekstu je prenijeta izjava češkog poslanika, predsjednika partije Sloboda i direktna demokratija, koji je „priznao“ da se EU raspada. Alo piše:

„Tomio Okamura kaže da se EU raspada isto kao što se raspalo Rimsko carstvo, kao što se raspao bivši sovjetski blok, kao što su propali Hitlerovi izopačeni planovi (na primer želja za nemačkom dominacijom), kao što je Napoleonova politika doživela fijasko.“

Okamurinu izjavu izvorno je objavio Sputnjik, koji je u naslovu naglasio da se radi o izjavi parlamentarca, a ne zvaničnom stavu jedne države. 

Prenesena izjava češkog poslanika ne predstavlja sporan dio objave portala Alo, već je to njen senzacionalistički naslov, koji ne odgovara sadržini teksta u smislu tačnosti informacije. Ovakvim naslovom se implicira da je stav o navodnom raspadu EU i diktaturi zvaničan stav Češke, države članice EU. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o državnoj politici, već o mišljenju pojedinca, predstavnika opozicione partije SPD, koja u Donjem domu češkog parlamenta ima 22 poslanika od ukupno 200.  

Zbog neutemeljene tvrdnje izrečene u naslovu teksta, da je jedna od članica priznala da se EU raspada, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom su tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Alo: Dezinformacija