Još jedan primjer medijskih manipulacija o napadima na učesnike litije ovog puta vezan je za Vojsku Crne Gore..

Portal Novosti objavio je vijest sa naslovom 

I vojsku pripremaju za izlazak na ulice? Zabrinjavajuće instrukcije vojnog vrha Crne Gore pripadnicima oružanih snaga povodom litija

Ovu vijest prenijeli su i portali: Nezavisne novine, AloKurirIn4s,  

U tekstu se navodi: 

DEO pripadnika Vojske Crne Gore, u jeku izliva narodnog nezadovoljstva zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, od svojih starešina dobio je instrukciju da bi u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije mogao biti angažovan na zadacima očuvanja javnog reda i mira, kao asistencija policiji – saznaju “Novosti”

Od koga saznaju, ko je izvor ovakve vrste informacija, da li ova izjava ima potvrdu bilo koje institucije – nećete pročitati u tekstu.  

Ministarstvo odbrane Crne Gore je istog dana reagovalo i dalo demant na pisanje Novosti.  

U saopštenju Ministarstva se navodi: 

Vojska Crne Gore izvršava svoju ulogu u skladu sa Ustavom i zakonima svoje zemlje i u tome je neće pokolebati ni SPC, ni srpski tabloidi, kao perjanice velikosrpskog projekta u regionu.
Sve što su do sada napisali, a tiče se Crne Gore je neistina.

Informacija sa portala Novosti je izmišljena od strane ovog medija i zbog toga joj dajemo ocjenu ”teorija zavjere’’ 

Novosti: Lažna vijest | Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Edit: 11.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.