Teoretičari zavjere „našli“ i u Srbiji američke laboratorije za biološko oružje

1989
laboratorije-srbija-lazna-vijest

Nakon napada Rusije na Ukrajinu teoretičarima zavjere ponovo su interesantne laboratorije za biološko oružje koje finansiraju Sjedinjene Američke države (SAD).

Te teorije stigle su do našeg govornog područja i o njima smo već pisali

Nakon Ukrajine otišlo se korak dalje, pa su te laboratorije „pronađene“ i u Srbiji. 

Naime na Fejsbuku se dijeli članak portala Hronograf pod nazivom 

„U Srbiji postoje četiri američke laboratorije. Posle izbora Vučić uvodi sankcije Rusiji“.

U tom članku su dati navodi  iz intervjua na YouTube kanal „Lučić inserti“ gdje je sagovornik  bio Dejan Lepojević koji je predstavljen kao novinar i publicista.

Lepojević u tom intervjuu navodi da u Srbiji postoje četiri laboratorije: Beogradu (Torlak), Nišu, Kraljevu (Veterinarski fakutet) i u Novom Sadu. Njegov je stav da se za te laboratorije znalo ranije, da je ugovor o njihovom radu potpisala aktuelna vlast koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i da su predstavnici kriznog štaba te države za borbu protiv koronavirusa povezani sa tim laboratorijama, odnosno, da predstavljaju američke agente. 

Ova priča je završila je i u objavi portala Srbininfo.

Dejan Lučić je jedan od najpoznatijih teoretičara zavjere u Srbiji, a o njemu i lažnim vijestima koje širi pisali smo ranije

Njegov gost Lepojević za svoje tvrdnje o navodnom postojanju bioloških laboratorija u Srbiji nije ponudio nijedan izvor, niti se o tome može naći bilo koji relevantan dokaz. 

Mediji u Srbiji pišu da je ova priča postala aktuelna pred parlamentarne izbore koji su održani početkom aprila i da je potekla od pojedinih desničarskih krugova i dijela javnosti, ali i da su te tvrdnje  demantovane od strane relevantnih adresa.

“Ne postoje u Nišu biološke labratorije, ni javne ni tajne, izuzev u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam, kategoričan je dr Dragan Milić, prodekan za međunarodnu saradnju niškog Medicinskog fakulteta, nakon spekulacija da se u Srbiji nalaze četiri „američke vojne bio-laboratorije“, u kojima bi „moglo da se proizvodi biološko oružje“, od kojih je jedna na tom fakultetu” prenosi portal Danas.

Milić za Danas precizira da su Vojska SAD, odnosno njena Evropska komanda i ambasada SAD u Srbiji u posljednjih nekoliko godina donirale opremu vrijednu pola miliona eura za genetsku laboratoriju na Medicinskom fakultetu, u kojoj će se raditi ispitivanja i tipizacija kancera kod bolesnika sa različitim vrstama tumora, kao i ispitivanje nasljednih bolesti.

“I Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, kategorički je negirao da se u toj ustanovi  nalazi američka bio-laboratorija, prenosi  Danas.

Ovakve informacije demantovalo je i Ministarstvo odbrane Srbije.

“U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ne postoje laboratorije za proizvodnju biološkog oružja. Takvi projekti nisu razmatrani, nisu predmet razgovora ili sporazuma sa bilo kojom državom, pa ni sa SAD”, navodi Ministarstvo u pisanom odgovoru na upit RSE.

Kako nema dokaza  da postoje ove laboratorije u Srbiji objavu ocjenjujemo kao „lažnu vijest“. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objava dobija ocjenu i teorije zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article