Kurir je 16. aprila objavio tekst naslovljen

U tekstu piše:

„Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na pitanje da li je tačno da koronavirus zapravo napada hemoglobin i na taj način zaustavlja raspodelu kiseonika po telu i rad pluća odgovorila da postoje različite hipoteze“.

Iako je Kisić Tepavčević objasnila da se radi o naučnoj teoriji koja tek treba da bude detaljnije ispitana, što i piše u tekstu, Kurir naslovom sugeriše da se radi o potvrđenom, najnovijem saznanju u vezi sa novim virusom. Iz teksta se ne može zaključiti da je Kisić Tepavčević pomenula da virus ne napada pluća.

Medijski izvještaji, naročito oni o koronavirusu koji su plasirani u posljednje vrijeme, često u naslovu sadrže neprecizne termine, čime ta objava nudi netačnu informaciju. Tako ova medijska objava i naslov čitaoce navode na zaključak da je stručna javnost došla do novih saznanja, umjesto da se radi tek o sumnjama, odnosno teorijama koje su u fazi ispitivanja. Na isti način prenijeli su je i portali objavili su i Srbin info i Mondo.

Ovakvi podaci o revolucionarnim otkrićima u vezi sa koronavirusom i uticaju na organizam pacijenata zasad nijesu poznati niti zvanični. Prema još uvijek zvaničnim i aktuelnim informacijama, koronavirus napada pluća, uz temperaturu i suvi kašalj kao ključne, ali ne i jedine simptome bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, koronavirus kod ljudi uzrokuje respiratorne infekcije – od obične prehlade do težih bolesti. I američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi koronavirus kao jedan od uzroka upale pluća. WebMed, specijalizovani medicinski portal, prenosi da bolest COVID-19 može uzrokovati infekciju disajnih puteva, uz uticaj na gornji respiratorni trakt (sinusi, nos i grlo) ili donji respiratorni trakt (dušnik i pluća).

Objave ovih medija ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

Kurir: Dezinformacija,Demantovano | Srbin.info: Dezinformacija,Demantovano | Mondo: Dezinformacija,Demantovano

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.