Crna Gora još ne otvara granice zbog broja zaraženih, a ne zbog ”politike”

1503

Odluku Vlade Crne Gore da od 1. juna otvori granice za jedan broj zemalja, među kojima nema Srbije i Bosne i Hercegovine, regionalni mediji su predstavili kao političku, fašističku i rasističku, zanemarujući zdravstvene aspekte koji su bili ključni faktor u opredjeljenju crnogorskih vlasti da granice sa brojnim državama, budu za sada zatvorene.

Da priča dobije političku konotaciju, dodatno su se potrudili političari iz Srbije i BiH ( konkretno Republike Srpske) povezujući tu odluku sa, kako tvrde, negativnim odnosom koji vlasti u Crnoj Gori ima prema srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), te kako su Srbi nepoželjni gosti u Crnoj Gori.

Na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje vlast u Crnoj Gori je odlučila da otvori granice za građane država koje imaju do 25 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika i to, kako je najavio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković znači slobodan ulazak za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Mađarske, Albanije i Grčke.

U obraćanju Markovića crnogorskim medijima povodom proglašenja “corona free” statusa za Crnu Goru nigdje eksplicitno nije pomenuto da je zabranjen ulazak iz Srbije i Republike Srpske kako tvrde regionalni mediji koji u svojim člancima  nigdje ne navode  epidemiološku situaciju u tim  državama.

“Milovi fašisti dozvolili ulazak svima u Crnu Goru, osim Srbima”

 “Ne može jadnije od ovoga- Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe”

“Milo, rasista i srbomrzac-Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”

“Da li mogu pasti niže od ovoga-Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe”

“Strašan skandal- Crna Gora  otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”

Ovo su samo neki od naslova koje su davali regionalni portali čije izvještaje prati pristrasno izvještavanje sa fašističkim i rasističkim primjesama,  neprimjerenim političkim konotacijama i selektivnim prikazivanjem činjenica od kojih se zanemaruje najbitnija da Srbija i dalje nema 25 ili manje oboljelih od koronavirusa na 100.000 stanovnika.

S druge strane problematičan je zaključak crnogorskih vlasti da Bosna i Hercegovina u cjelini ne ispunjava postavljeni uslov, ali podaci pokazuju da je epidemiološka situacija u entitetu Republika Srpska u trenutku donošenja ove odluke još uvijek bila znatno iznad propisanog praga.

Tvrdnje iz pojedinih članaka da je Crna Gora najavila otvaranje granica za sve osim za Srbe, ili da je zabranila ulazak građanima Srbije i BiH/RS nijesu istinite, jer je u tom trenutku najavljeno otvaranje granica za svega devet država.

Situacija prije samog objavljvanja naše analize je već drugačija. Na predlog Instituta za javno zdravlje, Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore donijelo je odluku da od 1. juna granice otvori za dvadeset pet država, među kojima se nalazi BiH. Ulazak stranaca u CG će biti omogućen i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva #COVID19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u CG.

O ovoj temi detaljno je već pisao naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba.

Objave sa selektivnim prikazivanjem činjenica imali su portali Blic, Nacionalist, Telegraf, Novosti, informer, Direktno, Alo, Snews, Mondo, RTS, Sputnik, Espreso, Objektiv, Republika, Kurir.

Njihove članke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Espreso i portal Kurir objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 07.02.2021.

Blic.rs: Manipulisanje činjenicama | Nacionalist.rs: Manipulisanje činjenicama | Direktno.rs: Manipulisanje činjenicama | Snews: Manipulisanje činjenicama | Alo: Manipulisanje činjenicama | Mondo.rs: Manipulisanje činjenicama | RTV Vojvodine: Manipulisanje činjenicama | Novosti: Manipulisanje činjenicama | Sputnik: Manipulisanje činjenicama | Kurir: Manipulisanje činjenicama | Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Republika.rs: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Kurir: Manipulisanje činjenicama,Demantovano

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.