COVID kao predizborni “alat”: Ne smije se nagađati ko je zaražen koronavirusom

1891

COVID-19, pošast koja je odnijela više od million života širom svijeta, od samog starta koristi se u političke svrhe, a kako vrijeme odmiče, takvi slučajevi su sve češći.

Gledali smo kako se na političkim skupovima masovno krše mjere za suzbijanje virusa, kako političke sukobljene strane jedna drugu optužuju za nepoštovanje mjera, ali nedopustive spekulacije o zdravstvenom stanju premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika države Mila Đukanovića.

Ovoga puta, na meti se našao potpredsjednik Demokrata i nosilac izborne liste koalicije okupljene oko te stranke, Momo Koprivica.

Portal Luča objavio je vijest naslovljenu:

NIKŠIĆANI TVRDE DA JE POZITIVAN NA KORONU: Koprivica u predstavljanju na TV Vijesti učestvovao zaražen?

U tekstu se navodi:

“Jedna informacija koju smo dobili večeras stigla je od zaprepašćenih Nikšićana koji su se javili našoj redakciji. Naime, kako tvrde, na današnjem testiranju na koronavirus navodno je bio pozitivan i Momo Koprivica, jedan od lidera Demokrata. To mu, međutim, nije smetalo da večeras učestvuje u predstavjanju učesnika nikšićkih izbora na TV Vijesti. Kao što se može vidjeti , Koprivica je u emisiji učestvovao bez maske”, navodi se u tekstu portal Luča.

Ovaj tekst je nedugo nakon objavljivanja izbrisan sa portala Luča.

Ovakva tvrdnja o Koprivičinom zdravlju je, prije nego ju je objavio portal Luča, kružila društvenim mrežama.

Ubrzo je uslijedila i reakcija Demokrata koje su na Fejsbuku negirale da je Koprivica zaražen koronavirusom i saopštile da je prebolovao COVID-19 prije par mjeseci.

Raskrinkavanje se obratilo Demokratama, koje su u izjavi za naš portal potvrdile da Koprivica nije pozitivan na COVID-19.

Dodatno, dostavili su nam rezultate njegovog testa iz novembra prošle godine kada je potvrđeno prisustvo virusa.

Bez obzira da li se radi o javnim ličnostima, funkcionerima, političarima ili “običnim” građanima, nagađanje o zdravstvenom stanju bilo koga je neprihvatljivo, a kada su mediji u pitanju i neprofesionalno.

Medijima je dužnost da informacije, koje do njihovih redakcija dođu od “zaprepašćenih građana”, temeljno provjere prije objavljivanja.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portal Luča: Lažna vijest

In this article