Nova predizborna podmetanja: Lažni tvit Sanje Damjanović

1985

Izbori, bilo da su parlamentarni ili lokalni, kroz predizborna podmetanja političkim protivnicima, donose i talas dezinformacija.

Nakon što smo raskrinkali lažne tvrdnje vezane za nosioca liste „Mir je naša nacija“, na društvenim mrežama pojavila se nova dezinformacija, ovoga puta za nositeljku liste „Za evropski Nikšić“, Sanju Damjanović.

Društvenim mrežama kruži navodni tvit potpredsjednice DPS-a u kojem ona navodno, zbog prisustva stranih državljana i epidemiološke situacije poziva glasače koalicije koju ona predvodi, da na dan izbora ostanu kući.

Ovu vijest objavio je i portal Signal. 

Ipak, u pitanju je fotomontaža.

Gospođa Damjanović nam je potvdila  da nije poslala takvu poruku biračima i da je u pitanju montaža koja ima za cilj manipulaciju birača.

Takođe, na zvaničnom nalogu Sanje Damjanović, istog korisničkog imena kao u fotografiji koja je objavljena na Fejsbuku, putem kojeg komunicira sa građanima, biračima DPS-a i na kojem dijeli aktivnosti iz kampanje nema tvita koji kruži mrežama.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest Signal: Lažna vijest

In this article