Virus gripa nije nestao, samo ga je manje

Već više od godinu dana COVID-19 i novi koronavirus okupiraju pažnju svjetske javnosti, iz opravdanih razloga. Ipak, to što su sve oči uprte u koronavirus, ne znači da su sa planete nestali ostali virusi, već se o njima manje piše, čita i priča. Na Facebooku je opet aktuelan skrinšot izvještaja iz 2019. o broju oboljelih …

909

Već više od godinu dana COVID-19 i novi koronavirus okupiraju pažnju svjetske javnosti, iz opravdanih razloga. Ipak, to što su sve oči uprte u koronavirus, ne znači da su sa planete nestali ostali virusi, već se o njima manje piše, čita i priča.

Na Facebooku je opet aktuelan skrinšot izvještaja iz 2019. o broju oboljelih i umrlih od gripa, uz komentare da je grip nestao, odnosno da je „preimenovan“ u koronavirus.

Facebook korisnik uz skrinšot objavljuje:„Vest iz februara 2019! Secate se ovoga? Naravno da ne! Kako to da tada nisu bile aktuelne maske, policijski čas, izolacija, zatvaranje škola, kafića..kako? Kako to da je grip nestao u 2020 i 2021? Imate neki logičan odgovor?“

Ukoliko pogledamo podatke o slučajevima gripa u sezonama 2019/2020 i 2020/2021, koji su dostupni putem alata Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje virusa influence, FluNet, jasno je da grip nije nestao, iako je u sezoni 2020/2021 zabilježeno znatno manje slučajeva.

AFP fektčekeri su, u reagovanju na slične dezinformacije, od SZO sredinom januara tražili objašnjenje naglog pada oboljelih od gripa. Iz SZO, kao prvo moguće objašnjenje, navode da su mjere usmjerene na sprječavanje širenja koronavirusa mogle uticati i na smanjenje širenja virusa gripa:„Potrebne su dalje analize, ali pretpostavlja se da su zdravstvene i socijalne mjere povodom COVID-19 takođe mogle uticati na grip“, rekao je predstavnik SZO za AFP.

Kao drugo objašnjenje navode da je testiranje na grip 2020. godine bilo ograničeno zbog pandemije COVID-19 i resursa koji su iskorišćeni za praćenje situacije u vezi sa COVID-19.

Iz SZO, ipak, navode da sve ovo podatke o registrovanim slučajevima gripa ne čini beznačajnim:„Uprkos padu broja zemalja koje sprovode nadzor nad gripom, podaci koje smo dobili pokazuju da je aktivnost gripa istorijski niska“.

Kako je još ranije iz SZO pojašnjeno, uprkos značajnim razlikama između virusa gripa i novog koronavirusa, oba se slično manifestuju kod oboljelih – oba uzrokuju respiratorne bolesti, kroz širok spektar bolesti, od asimptomatskih ili blagih do teških bolesti i smrti. Drugo, oba virusa se prenose kapljično. Zbog ovog ne čudi da su mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, prvenstveno nošenje maske, pranje ruku i držanje distance, itekako mogle uticati i na smanjenje širenja zaraze virusa gripa.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

01/04/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama
In this article