“Crnogorski gej vojnici u Ukrajini” – Srpski Alo promašio Zicer

2971
harkov-dezinformacija

U medijima sve češće imamo situacije da se prenose tekstovi sa satiričnih sajtova, čije objave nemaju nikakve veze sa realnošću, što je obično jasno naznačeno na portalima koji ismijavaju društvene pojave. Postavlja se pitanje, da li se novinari za prenošenje takvih tekstova odlučuju zbog klikova, ili je ipak riječ o nemarnosti i čistom neznanju? Kako god, crnogorski gej vojnici, po pisanju regionalnih medija, idu na front!

Portal “Alo.rs” obavio je informaciju da bi naša zemlja već u drugoj polovini februara mogla početi s učešćem u neborbenoj misiji NATO-a u Ukrajini. Vijest prati naslov:

Crna Gora šalje GEJ vojnike u Ukrajinu

Istu vijest, sa identičnim naslovom prenijeli su portali “Alo online.ba” i “24 sata Prijedor”, koji je tu informaciju podijelio i na Fejsbuk stranici:

CRNA GORA U NATO misiju šalje GEJ vojnike: To je veoma VAŽNO naglasiti i mi se time ponosimo!

U testovima se navodi da je tu informaciju za portal “Zicer” potvrdio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Milutin Đurović:

“Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koji proističu iz članstva. Mi nijesamo velika država i shodno našim mogućnostima, poslaćemo 10 vojnika i vojnikinja, od kojih su troje gej, što je veoma važno naglasiti i mi se time ponosimo… Izrazili smo želju da naši vojnici i vojnikinje budu stacionirani negdje u Lavovu jer smo procjenili da bi Rusi upravo tu duboko u ukrajinskom zaleđu mogli nanijeti najozbiljnije udarce”.

Portal “Zicer” je tu vijest objavio 26. januara sa naslovom  “Crna Gora šalje 10 vojnika da brane Ukrajinu od Rusa”. Kada tu stranicu prevučete do kraja, vidjećete da ispod logoa piše:

“Zicer je satirični magazin, bla, bla, bla”

Kada govorimo u učešću vojnika Crne Gore u snagama NATO, ako Alijansa na bilo koji način bude uključena u potencijalni vojni sukob između Rusije i Ukrajine, zvaničan stav Ministarstva odbrane je:

„Crna Gora prati aktuelna dešavanja na ukrajinskoj granici gdje Rusija gomila svoje trupe, a eventualnu odluku o tome da li će crnogorski vojnici biti dio NATO snaga – u slučaju da se on uključi u potencijalni sukob, donijeće Skupština“, navodi se u tekstu „Vijesti“ objavljenom 29.01.2022.godine.

Crnogorski gej vojnici vjerovatno postoje, što svakako nije sporno, a neki od njih možda i budu dio NATO snaga u nekoj budućoj misiji. Međutim, s obzirom na to da znamo da načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore nije izjavio da šaljemo deset vojnika i vojnikinja u Ukrajinu, od kojih je troje gej, te da je riječ o šali, objave portala „Alo.rs“, „Alo online.ba“ i „24 sata Prijedor“ ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

__

Edit

Portal Prijedor24h i portal Alo objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article