hag-diskreditacija-zapada

Dezinformacije, očigledno, imaju neograničen vijek trajanja, jer se neke od njih vrte godinama i potenciraju isti, pogrešan, narativ. Raskrinkavanje je već dva puta pisalo o spomeniku majci i dezinformacijama vezanim za isti, odnosno stavljanju u pogrešan kontekst dva umjetnička djela.

Na Fejsbuku se ponovo pojavila fotografija/dvoplan na kojem se vide dva spomenika. Autor tvrdi da su u pitanju spomenik majci u Rusiji na jednoj i spomenik majci u Holandiji – na drugoj strani. Razlika je očigledna jer se na onom iz Rusije vidi trudna žena koja drži djecu za ruku. Na onom iz Holandije vidi se naočigled čudna ženska figura sa tri ruke, muškim polnim organom i životinjom na glavi.

Kao što smo već pisali, spomenik u Holandiji nije posvećen majci. Naziv skulpture je “I život je tamo”, autorke Femi Oten. Kritika je o ovom djelu rekla:

“U ovoj totemskoj i rodno stapanoj skulpturi objedinjene su različite vizuelne kulture. U svoj svojoj mirnoći i ranjivosti, djelo je izjava o slobodi misli. Rad Femi Oten ima mnogo referenci na umjetnost iz antičke Grčke, Egipta, srednjeg vijeka i renesanse. Njen magični univerzum naseljavaju misteriozna, hibridna bića sa elementima čovjeka, boga i životinje. Iako njen rad često ima autobiografski osjećaj, njene skulpture su prožete klasičnom i univerzalnom vrijednošću.”

Djelo iz Rusije koje odaje omaž majci postavljeno je u ruskom Tjumenju.

Kao što smo ranije pisali, poenta ove objave najvjerovatnije je sadržana u tome da se zapad predstavi kao dekadentan i nastran, nasuprot istoku (Rusiji) koji gaji prave, tradicionalne vrijednosti.

Ova objava dobija ocjene – dezinformacija I reciklaža.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article