Logo žabe sve je popularniji na internetu, jer se za njega vežu razne teorije zavjere. Najpopularnija je ona da iza njega (naravno) stoji Bil Gejts, te da su u proizvode koji sadrže taj žig ubrizgane vakcine.  

Na Fejsbuku kruži fotografija boce soka, na kojoj na njemačkom piše da je sertifikovana od strane Rainforest alliance, međunarodne neprofitne organizacije, a koja se veže za logo žabe. Post prati opis: 

Strasno eto za malo da popiem ovo sa zabom.
Nema vise žaba samo pise rainforest aliance Zertifiziert.

Još interesantniji je komentar autora posta, koji objašnjava korisnicima na šta je mislio/la:

.”..rainforest aliance Zertifiziert su firme koje sa Farme u kooperaciju sa Bill Gates. Sumja se da nam oni na kvarno vakcine kroz te proizvode daju. A sve te proizvode su obično jeftine. Tako da ko nema pare mora to da kupuje a ko ima kupuje skupo bez toga.”

Raskrinkavanje se već bavilo ovom temom. Tom prilikom smo pisali da je logo žabe amblem međunarodne neprofitne organizacije Rainforest alliance koja posreduje između korporacija, poljoprivrednika i drugih organizacija. Taj logo garantuje kvalitet proizvoda na kojima je istaknut, te namirnice su prošle evaluaciju i ispunile zahtjeve sertifikacije, odnosno standarde ove organizacije.

Organizacija je posvećena očuvanju šuma, promovisanju najboljih praksi za očuvanje klime, te obezbjeđivanju humanih uslova rada, a žaba je postala zaštitni znak upravo kao znak očuvanosti ekosistema.

“Žabe su ono što naučnici nazivaju bioindikatorima – što znači da zdravo stanovništvo žaba ukazuje na zdravo okruženje (obrnuto je takođe tačno). Alijansa je tokom boravka u prašumama izabrala crvenooku žabu kao svoju maskotu prije više od trideset godina, jer se ovaj svijetli alfibijsko amfibij obično nalazi u neotropici, gdje su naši osnivači prvi put počeli da rade na zaštiti tropskih prašuma. Od tada, logo sa našom žabom postao je međunarodni simbol održivosti”, istaknuto je na vebsajtu organizacije.

Svemu tome treba dodati da je fondacija Bila i Melinde Gejts, kao I u drugim slučajevima podržala finansijski ovu ideju. Nasuprot tome, teorija da nam kroz proizvode neko ubrizgava vakcine, ne zvuči baš realno.

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article