Od proglašenja pandemija COVID-19 mnoge uticajne ličnosti pokušale su se predstaviti kao svojevrsni proroci i ljudi koji ukazuju na „zle planove“ namjernog širenja bolesti i manipulacije vakcinama, a posljednji u nizu je nekadašnji lider Libije Moamer Gadafi.

Društvenim mrežama kruži Gadafijeva fotografija sa citatom:

“Oni će sami stvoriti virus i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju.”

Dodaje se i da je „bio u pravu 100%“.

Ovaj citat Gadafi zapravo nikada nije rekao. Najbliže ovome, što je Gadafi rekao, a što su utvrdile i kolege iz hrvatskog Faktografa, bile su njegove izjave o svinjskom gripu koje je iznio obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija još 2009. godine kada je u jeku bila pandemija svinjskog gripa.

“Danas imamo svinjski grip. Možda ćemo sutra imati riblji grip, jer nekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni biznis. Kapitalističke kompanije proizvode viruse da bi mogle praviti i prodavati vakcine. To je vrlo sramotno i neetično. Vakcine i lijekovi se ne bi smjeli prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lijekovi ne bi smjeli biti na prodaju, niti predmet komercijalizacije. Lijekovi bi trebali biti besplatni i vakcine bi se besplatno trebala davati djeci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine i žele ostvariti profit. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih dijeliti besplatno, a ne naplaćivati”, kazao je tada Gadafi.

Dakle, ovo je još jedan primjer i opomena za korisnike društvenih mreža da ne vjeruju u svaku fotografiju sa citatom.

Pirmjere ovakvih zloupotreba raskrinkali smo i nedavno u slučajevima pre dame SAD Melanije Tramp i predsjednice Evropske centralne banke Kristin Lagard.

S obzirom na to da Gadafi jeste govorio o stvaranju virusa u laboratorijama, ali da citat koji je viralan na Fejsbuku nije dio njegovog obraćanja, ovaj sadržaj dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama