Od proglašenja pandemija COVID-19 mnoge uticajne ličnosti pokušale su se predstaviti kao svojevrsni proroci i ljudi koji ukazuju na „zle planove“ namjernog širenja bolesti i manipulacije vakcinama, a posljednji u nizu je nekadašnji lider Libije Moamer Gadafi.

Društvenim mrežama kruži Gadafijeva fotografija sa citatom:

Dodaje se i da je „bio u pravu 100%“.

Ovaj citat Gadafi zapravo nikada nije rekao. Najbliže ovome, što je Gadafi rekao, a što su utvrdile i kolege iz hrvatskog Faktografa, bile su njegove izjave o svinjskom gripu koje je iznio obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija još 2009. godine kada je u jeku bila pandemija svinjskog gripa.

Dakle, ovo je još jedan primjer i opomena za korisnike društvenih mreža da ne vjeruju u svaku fotografiju sa citatom.

Pirmjere ovakvih zloupotreba raskrinkali smo i nedavno u slučajevima pre dame SAD Melanije Tramp i predsjednice Evropske centralne banke Kristin Lagard.

S obzirom na to da Gadafi jeste govorio o stvaranju virusa u laboratorijama, ali da citat koji je viralan na Fejsbuku nije dio njegovog obraćanja, ovaj sadržaj dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama