Bez zavjere: Krave u Italiji se otrovale biljkom 

1369
krave-italija

Iako sa relevantnih naučnih adresa dobijamo upozorenja na opasnost klimatskih promjena nerijetki su oni koji ih negiraju na društvenim mrežama.  

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje često se koriste dezinformisanjem javnosti.  

Primjer za to je video koji se širi društvenim mrežama a na kojem se vide mrtve krave.

„NEGDE u ITALIJI……‼️ ….ovih dana….. KRAVE SU najveći PROBLEM….. uz nev@kcinisane ljude, naravno……..‼️ MUSOLI.NIJEVI potomci imaju drugačije mere u odnosu na one u Holandiji…..‼️ S0t0njare testiraju kako ljudi reaguju ako se primeni metodika u Holandiji a i kako će se ponašati u Italiji,….. …. da li ima pulsa kod ljudi, kako reguju kad se kaže da su uzrok klimatske promene i slične gluposti….“ glasi opis koji prati video.  

Tačno je da snimak potiče iz Italije, ali krave nijesu uginule zbog navodnih zavjera o klimatskim promjenama.  

Kako je objavila italijanska agencija Ansa, sve se desilo u blizini Kunea kad se pedesetak krava otrovalo žitaricama.  

„Nekih 50 krava se otrovalo sirakom dok su pasle blizu Kunea. Žitarica je, zbog jakih suša u Italiji, razvila određeni toksin i postala otrovna. Incident se desio na farmi stočara Đakomina Olivera. Olivero je poveo svoje stado na ispašu nedaleko od štale kada su se krave razboljele i uginule“, navodi Ansa.  

Ova agencija citira i vlasnika stada.  

„Bilo je srceparajuće. Vidio sam krave kako se bore za vazduh i umiru“, rekao je Olivero. 

I drugi italijanski mediji izvijestili su o ovom slučaju objavljujući istovjetni video koji se širi na društvenim mrežama, navodeći da će svakako biti daljih ispitivanja kako bi se utvrdile sve činjenice.  

Zbog činjenice da su krave preminule zbog toksina u biljci koja je izazvana sušom obu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article