corizo

Šta zajedničko imaju NASA-ini astronauti, čorizo kobasica i vakcinacija protiv majmunskih boginja? U ovom slučaju – mjesto pod istim krovom, odnosno prostor u istom postu.  
 
U objavi, koju ćemo pokušati da razložimo na segmente, kaže se:

Jučerašnje vesti iz “najmoćnije zemlje sveta”: 

Američki kosmonaut morao da prekine šetnju po svemiru zato što mu se voda izlila u kacigu, zamalo da se udavi. 

NASA priznala da je umesto snimka najudaljenije novootkrivene super zvezde objavila snimak poprečnog preseka viršle. 

Amerikanci stoje u redovima da prime vakcinu protiv majmunskih boginja. Pošto je nema dovoljno, Fauci predlaže da se doze dele na pola. 

Voda u svemiru 

Vijest o američkom kosmonautu kojem se voda izlila u kacigu nije novost, a svakako ne potiče od šestog avgusta, odnosno ne spada u “jučerašnje vijesti”, kako se navodi u postu objavljenom sedmog. 

Pretragom je moguće doći do podatka da je NASA zaustavila šetnje po svemiru za astronaute zbog izlivanja tečnosti. Ali, potvrde te informacije na NASA-inom sajtu ili iz nekog kredibilnijeg izvora nema. Pritom, informacije koje postoje na internetu imaju različite datume – od maja do avgusta. 

Astronauti se suočavaju sa tim problemom već 10 godina. Tako da vijest svakako nije “jučerašnja”. 

Planeta ili kobasica? 

Pometnju na internetu napravio je francuski fizičar Etien Klajn. On je objavio fotografiju navodne planete na Tviteru i napisao:  

“Fotografija Proxima Centauri, zvijezde najbliže Suncu, udaljene 4,2 svjetlosne godine od nas. Snimio je svemirski teleskop Džejms Veb. Ovaj nivo detalja… Novi svijet se otkriva svakog dana.” 

Nakon što je onlajn zajednica “poludjela” Klajn se ponovo oglasio i pojasnio da je u pitanju šala, da je na fotografiji čorizo kobasica, slikana na crnoj podlozi. Kao objašnjenje za to što je uradio, rekao je da mu je namjera bila da pozove na oprez pri posmatranju fotografija koje navodno “govore same za sebe”. 

Dakle, NASA nije priznala ništa, već Klajn i nije viršla. Čorizo je. 

Pola-pola 

U trećoj etapi ove objave navodi se da Amerikanci stoje u redu da prime vakcinu protiv majmunskih boginja. To je tačno. Vlasti nijesu predvidjele da će biti tolika potražnja, pa se suočavaju sa manjkom vakcina

Ono što je sporno u ovom navodu jeste da je vodeći epidemiolog Entoni Fauči navodno rekao da se doze podijele na pola. Nemoguće je pronaći potvrdu za takvu tvrdnju.  

Fauči je od početka pandemije koronavirsa na meti dezinformacija, o čemu smo pisali

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article